Home > Persoonlijk > Bloeddonor

Bloeddonor


Gisteren is in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin een meerderheid van D66, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de VVD uitsprak dat het bloeddonorschap ook voor homo’s moet zijn weggelegd. Sanquin liet vorig jaar al weten tegen deze verruiming te zijn. Sanquin vreest namelijk dat: ‘de veiligheid van de bloedvoorziening hierdoor aantoonbaar schade zal lijden’. Volgens de bloedleverancier komen hiv- en soa-besmettingen aantoonbaar vaker voor bij mannen met homoseksuele contacten dan bij heteroseksuelen. Nu ben ik zelf al een aantal jaren bloeddonor en vind ik dit de grootst mogelijke onzin die er bestaat. Als ik me meld voor mijn plasmadonatie dan krijg ik namelijk een lijst met een aantal vragen. Zo moet ik antwoord geven op de vraag of ik seks heb gehad met een man of met iemand waarvoor ik heb betaald met geld of drugs. Concreet (al is het uiteraard gechargeerd) mag ik dus geen bloed geven als ik één keer veilige seks heb gehad met een man, en mag ik wel bloed doneren als ik de laatste 365 dagen twee keer per dag onveilige seks heb gehad met een wildvreemde. Om het over risico’s te hebben. Dus Sanquin: Zorg dat ook homo’s bloed kunnen geven en dat er alleen bloed wordt gebruikt dat goed getest is.

Deze oplossing ligt echter deels bij onszelf. Zoveel te meer mensen zich als donor registreren, zoveel te makkelijker kan Sanquin bloed laten liggen tot de testresultaten daadwerkelijk binnen zijn. Dus: Ga naar de website, neem telefonisch contact op en meld je aan als donor. Als ik naar mezelf kijk dan kost het me vierwekelijks anderhalf uur voor de plasmaferese terwijl regulier bloed doneren slechts een uurtje kost. Je wordt super behandeld door de medewerkers en vrijwilligers van de bloedbank (vorige week zelfs een drinkmok gekregen voor m’n twintigste donatie :-)) en de kleine moeite levert een hoop op! Je draagt concreet bij aan het beter worden, of de levensstandaard, van heel erg zieke mensen.

Dus: Als iederen zich aanmeld als donor, en Sanquin laat weten dat ook homo’s bloed zouden moeten kunnen doneren dan kan het bloed van ons allemaal levens redden! Uiteraard heb ik een mailtje gestuurd aan Sanquin met een link naar dit stuk. Benieuwd naar de reacties.

Update 14-11-2012.

Inmiddels heeft GeenStijl een ander heikel punt aangehaald. Nederlands donorbloed is vele malen duurder dan Belgisch of Duits donorbloed. Dit komt vooral door de loonkosten van de Raad van Bestuur. De drie leden verdienen (lees: krijgen) gezamenlijk per jaar 750.000 euro. Ondanks dat ik dit schandalig hoge bedragen vind zal ik er geen druppel bloed minder om geven, net als het niet mogen geven door homoseksuele donoren, want de enige die ik daar mee heb zijn de mensen die mijn bloed nodig hebben. Dus nogmaals: Meld je aan als bloeddonor!

Advertenties
Categorieën:Persoonlijk
 1. april 4, 2012 om 8:37 am

  Ik kan me voorstellen dat Sanquin erg voorzichtig is met risico’s. En als het risico groter is bij een doelgroep (of die homo is, of prostituee, of iets anders maakt geen verschil, het gaat dan over een bepaalde doelgroep waar een groter risico is.) De vraag is hoe groot is dat risico, en is dat uit testen inderdaad goed te filteren zodat er gezond bloed kan worden gebruikt in transfusies).
  Is de vragenlijst goed genoeg om dit te filteren? Iemand kan ook gewoon liegen en zich goed voordoen? Daar kom je toch niet achter met zo’n vragenlijst, alleen met de testbuisjes die bij de bloed of plasmadonatie zitten.
  Ik heb enkele jaren gedoneerd, alleen kwam toen bij een te laag Hb gehalte uit, dus mocht het tijdelijk niet doen. (Bekend bij vrouwen in de leeftijd rond 20-25 jr) Dan wordt je ook geweerd, maar dan voor je eigen gezondheid.
  Nu weren ze een doelgroep voor de gezondheid van de mensen die de donatie nodig hebben. Moet je natuurlijk ook voorzichtig mee zijn.
  Maar, je hebt gelijk, een persoon die op mannen valt kan nog gezond zijn en veilig aan seks doen met een vaste partner. Als hij worden geweerd terwijl het met testen goed uit te filteren is zou hij niet geweerd hoeven worden.

  Of is er een andere basis voor het weren van een doelgroep? Zijn de tests om uit te zoeken of het bloed schoon is misschien duurder dan het weren van een doelgroep zodat je als donororganisatie minder bloeddonors krijgt maar wel minder risico gevallen hebt? Wat weegt het zwaarst?

  vr. gr. José

  • april 4, 2012 om 8:43 am

   José,

   Terechte vragen. Sanquin geeft zelf aan (zie linkje in het stuk): ‘Alle bloed wordt voordat we het aan een ziekenhuis geven uitvoerig getest, maar er is een fase van een paar weken waarin een besmetting nog niet kan worden ontdekt. Ook dat risico sluiten wij liever uit.’. Volgens deze link (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/93568-donorbloed-wat-gebeurt-er-mee.html) kan bloed 41 dagen worden bewaard. Binnen die tijd zijn makkelijk HIV tests af te leggen.
   De laatste vragen kan ik niet beantwoorden. Mocht dat zo zijn dan moet men dat gewoon communiceren vind ik.

   Groet Roy

 2. Ruud
  april 4, 2012 om 8:50 am

  Beste Roy, ik ben met je eens dat er geen onderscheid moet gemaakt worden,. Maar dat ieder bloed dat gedoneerd wordt, gewoon goed gecontroleerd moet worden. Een studiegenoot van mij is nl door verkeerd bloed ernstig ziek geworden. Dus gewoon al het bloed controleren. Is voor de gever als de ontvanger beter.

  • april 11, 2012 om 1:03 pm

   Ruud,
   Eens. Schijnt alleen dat plasma niet zo lang bewaard kan worden, dus dat je daar risicogroepen (onveilige seks wat mij betreft) van uitsluit.
   Roy

 3. Saskia van Duin
  april 4, 2012 om 1:14 pm

  Beste Roy
  Ik wil opkomen voor alle hemofiliepatienten, die afhankelijk zijn van geconcentreerde stollingspreparaten, en in de tachtiger jaren voor een groot deel besmet zijn geraakt met HIV en verschillende soorten hepatitis. Veel mensen zijn hieraan overleden, zonder ook maar ooit risicol sexueel gedrag te hebben vertoond. Ik ben van mening dat alle risico’s zoveel mogelijk moeten worden uitgesloten. Veiligheid moet altijd prevaleren boven mogelijke discriminatie!
  Saskia van Duin

  • april 11, 2012 om 1:02 pm

   Saskia,
   Helemaal met je eens dat risico’s zo veel mogelijk moeten worden uitgesloten. Maar is een homo die al 10 jaar een relatie heeft met dezelfde man en een keer per jaar veilige seks heeft met diezelfde man een hoger risico dan iemand die vijf jaar lang elke dag onveilige seks heeft met in totaal dus 1824 verschillende vrouwen (1 schrikkeljaar). Ik denk van niet. Ik moet op die vragenlijst echter wel aangeven of ik seks heb gehad met een andere man, maar niet of ik onveilige seks heb gehad met 1824 vrouwen. In mijn optiek sluiten we dus geen risico’s uit, terwijl we dat (zoals je terecht zegt) wel zouden moeten doen.
   Groet Roy

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: