Home > AFC Ajax, Persoonlijk > Eberhard, neem ons eens serieus!

Eberhard, neem ons eens serieus!


Zes november 2009, 9:00 uur ergens in een buitenwijk van Zagreb. Met nog wat slaap in de ogen en nog napratend over de wedstrijd Dinamo Zagreb – Ajax (0-2) van een dag eerder stappen we in de auto terug naar Nederland. Net als de heenweg is het de bedoeling om om beurten te rijden en in een dik etmaal moet de reis te doen zijn. Normaal gesproken blijven we langer in de speelstad waar ons cluppie speelt maar een dag later zou minister Bert Koenders op onze uitnodiging een bezoek brengen aan Horst aan de Maas en aangezien ik de organisatie op me had genomen moest er koers worden gezet naar huis.

Nog niet eens in Duitsland kregen we een telefoontje. Bert Koenders was geveld door een keelontsteking. Enkele telefoontjes met het partijkantoor later bleek hij te worden vervangen door toenmalig minister Eberhard van der Laan. Het gaspedaal werd nog wat dieper ingedrukt, want als er een minister was waar ik me als PvdA lid aan vast hield was het van der Laan. Wars van populisme, duidelijk een eigen koers en iemand die niet week voor het rechtse geleuter van Wilders. Een man naar m’n hart.

Tijdens het bezoek groeide het respect verder. Rustig pratend, antwoordend op ieders vragen en zorgen en voor iedereen tijd nemend stond hij vele bezorgde inwoners van Tienray te woord. Niemand naar de mond pratend maar proberend zijn eigen visie te duiden. Toen ik hem bedankte voor zijn komst biechte ik hem op dat hij mijn voorbeeld was in deze voor de PvdA woelige tijden. Mensen als van der Laan had ik nodig om de energie vast te houden terwijl de peilingen op een dieptepunt (zeg maar CDA niveau nu) stonden.

Mede door de slechte peilingen werd Wouter Bos een tijdje later opgevolgd door Job Cohen en werd van der Laan burgemeester van Amsterdam. Met vertrouwen zag ik de toekomst tegemoet. Met Cohen gingen we de verkiezingen winnen en met van der Laan kreeg de mooiste stad van de wereld de burgemeester die het verdiende. En het begon goed. De meeste mensen die ik sprak waren tevreden en van der Laan toonde zich een burgemeester die met daadkracht en ambitie aan de slag ging.

En tot 15 mei 2011 was er niets aan de hand. Die dag, die ons Ajacieden voor altijd in hart en geheugen gegrift zal staan, werd Ajax kampioen en vierden meer dan 100.000 Ajacieden feest op het Museumplein. Zoals bij elk groot evenement waren er ook op het Museumplein mensen die zich niet wisten te gedragen met geweld en vernielingen tot gevolg. Ondanks de bedenkelijke rol van de ME, vooral door bij vetrek van de spelersbus te chargeren op vaders met kinderen die hun helden toejuichen, en de fouten die gemaakt zijn door de gemeente, keur ik dat soort belachelijke misdragingen af. Ik sta er dan ook achter dat de gemeente probeert de schade te verhalen en dat de 64 gearresteerden hun straf krijgen.

Maar wat schetst mijn verbazing. Vanaf dat moment lijkt het of van der Laan de jacht op ons Ajax supporters geopend heeft. Niet de 99.936 feestende supporters die de middenstand veel geld hebben bezorgd zijn leidend, maar een groep beroepsidioten die het verzieken voor de rest. Van der Laan komt echter vanaf dat moment met het ene belachelijke en populistische idee na het andere. Van een Europese combi , tot carnavaleske liedjes om ons doorgedraaide hooligans na de wedstrijd rustig te houden en van jeugdwedstrijden (!!!) tegen Feyenoord en Utrecht die zonder publiek moeten worden gespeeld tot het verpesten van de huldiging als we komende week kampioen worden.

Want in plaats van te leren van de fouten in de organisatie van vorig jaar laten we de 99.936 goedwillenden in de kou staan en gaan we lekker populistisch de rol van de raddraaiers centraal stellen. Schijt hebben aan de hardwerkende Ajacieden uit het hele land die komende donderdag gewoon moeten werken en de huldiging van hun kampioenen via youtube moeten volgen in plaats van een feest in de stad. Komende zondag zit ik in het uitvak in Enschede en komende woensdag op hekje 425. En ons kampioensfeestje vieren we zelf wel. Samen met tienduizenden Ajacieden gewoon in de stad en na de wedstrijd. Mij zul je niet zien op een veldje naast de Arena, één of vier dagen na de kampioenswedstrijd.

Tijd om te eindigen met een oproep aan van der Laan: Stop met het populisme over de rug van de goedwillende en trouwe Ajacieden die hun club het hele jaar fanatiek steunen en neem de echte voetballiefhebbers serieus. Pak het zinloze voetbalgeweld aan en laat de echte supporters in haar waarde in plaats van ons weg te zetten in een hokje.

Advertenties
Categorieën:AFC Ajax, Persoonlijk
 1. ErikAjaxHamster
  april 27, 2012 om 6:19 am

  Amen!!!!!!!!!!

 2. Hekje 425 present
  april 27, 2012 om 7:24 pm

  Goed dat je ook kritiek durft te uiten op grotere namen van de PVDA

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: