Home > Gemeenteraad, Lottum > Maasoever Lottum

Maasoever Lottum


Begin van de middag weer goed weten te besteden. Samen met collega raadslid Richard van der Weegen en Frans Gommans van de Lottumse visclub een bezoekje gebracht aan de wedstrijdoever in Lottum. Duidelijk gevalletje van twee vliegen in één klap. Allereerst moeten we als Lottummers elke kans om een Grubbenvorstenaar het mooie deel van de gemeente te laten zien met beide handen aanpakken, daarnaast hebben we een goed gesprek gehad over de problematiek waar de Lottumse visclub tegenaan loopt.

Wat is het geval; Dankzij inspanning van zowel het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer, een aantal agrarische ondernemers en ook de gemeenten en provincie is het stroomgebied van de Maas een prachtig gebied om te verblijven en te recreëren. De uitdaging is echter om in het gebied aan de wensen van een heel aantal verschillende doelgroepen te voldoen. Het gebied moet toegankelijk zijn voor wandelaars en fietsers, toeristen moeten kunnen genieten van de Galloway Runderen die voor een natuurlijk florabeheer zorgen en de sportvissers moeten op een goede en veilige manier van hun wedstrijdoever gebruik kunnen maken.

Juist deze combinatie van functies lijkt redelijk zoek te zijn op dit stuk oever. Want ondanks verschillende incidenten tussen mens en dier elders in het land en ondanks verschillende verzoeken van zowel de Lottumse visclub alsook sportvisserij Limburg wordt de wedstrijdoever intensief gebruikt door Galloways, een probleem dat ook binnen de vergaderingen van de Lottumse Dorpsraad meermaals aan de orde is geweest, met alle gevolgen voor het gevoel van veiligheid van dien.

En de oplossing is ontzettend eenvoudig. Over de breedte van de wedstrijdoever zo’n twintig meter landinwaarts een extra stukje draad spannen dat de vissers en de Galloway Runderen uit elkaar haalt. De visclub heeft aangegeven het stuk dat dan weer als wedstrijdoever in ere wordt hersteld te willen onderhouden met alle positieve gevolgen voor overige recreanten van dien. De visclub steekt haar nek uit en naast de vijf wedstrijden die er jaarlijks worden georganiseerd hebben we als samenleving er een mooi stukje Maasoever bij. Om deze oplossing te bevorderen heb ik vandaag, namens de PvdA-PK fractie, schriftelijke vragen gesteld aan het college waarin we vragen of men de visclub in haar initiatief wil steunen.

Rest mij niets anders dan een bindend advies af te geven aan iedereen die ook maar iets om de natuur geeft. Ga er heen! Mijn facoriete hardlooprondje, mountainbikeronde en wandelrondje lopen er doorheen en dat is niet voor niets. Het is een heerlijk stuk Lottum om even je gedachten op een rij te zetten of juist je hoofd helemaal leeg te maken. Of je er nu als visser, als wandelaar of hoe dan ook komt, het is de moeite meer dan waard!

Reacties zijn uiteraard welkom!

Update 26-06-12: Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 26 juni heeft het college aangegeven geen rol voor zichzelf weggelegd te zien in deze discussie. Namens de fractie heb ik daarop gereageerd met de opmerking dat we als gemeente wel degelijk een rol spelen. Inmiddels is met portefeuillehouder Driessen afgesproken dat we er samen naar kijken. Wordt vervolgd!

Advertenties
Categorieën:Gemeenteraad, Lottum
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: