Home > 16 dorpentour, Broekhuizenvorst, In gesprek met > 16 dorpentour: Astrid Oosenbrug bezoekt Broekhuizenvorst (verslag)

16 dorpentour: Astrid Oosenbrug bezoekt Broekhuizenvorst (verslag)


Als Partij van de Arbeid Horst aan de Maas zijn we, met succesvolle bezoeken van John Kerstens aan America en Mo Mohandis aan Broekhuizen, eerder dit jaar, gestart met onze 16 dorpentour. Doel van deze 16 dorpentour is om de inwoners van Horst aan de Maas te betrekken bij de landelijke en gemeentelijke politiek. 16 maanden op rij bezoeken we met 16 Tweede Kamerleden onze 16 mooie dorpen. Afgelopen vrijdag, 14 december, bezochten we met Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug Broekhuizenvorst. Een uitgebreid verslag van een zeer succesvolle avond!

Canvassen

Canvassen blijft het belangrijkste onderdeel van onze activiteiten. Praten met de mensen waar je het voor doet. Pas in tweede instantie vertellen wat je ergens van denkt, eerst luisteren. De Tweede Kamerleden die we vragen worden hier ook op geselecteerd. We willen dat onze inwoners in gesprek komen met echte volksvertegenwoordigers. Gelukkig hebben we er daar binnen de Partij van de Arbeid heel erg veel van. Geen herindeling zou zo groot zijn dat we niet elk dorp van een Tweede Kamerlid konden voorzien. In Broekhuizenvorst hebben we met 13 mensen gesproken. Door het regenachtige weer werden we op een flink aantal plaatsen binnen gevraagd waar vanuit de huiskamer de lokale en nationale politiek werd behandeld. Het is niet effeicient om drie kwartier bij iemand binnen te zitten, maar wel ontzettend interessant en ook vaak gezellig.

Broekhuizenvorst

In Broekhuizenvorst was in tegenstelling tot America en Broekhuizen niet de sociale samenhang, maar de rustige woonomgeving met 54% het grootste pluspunt. Gevolgd door de sociale samenhang met 15%, levendigheid 8%, het hebben van een school 8%, kindvriendelijk 8% en tenslotte 8% die geen keuze wist te maken. Kijk je vervolgens naar de negatieve punten in Broekhuizenvorst, dan gaf 46% aan dat er te weinig winkelaanbod is, gevolgd door 15% die de sociale cohesie liever wat groter zag, voorzieningen voor kinderen werden door 8% gemist, 8% vindt het saai, onderhoud openbare ruimte 8% en tenslotte 16% die geen negatieve punten konden benoemen. Met de dorpsraad is afgesproken dat we, mede op basis van de avonden in Broekhuizen en Broekhuizenvorst, in gesprek gaan.

Daan RooijakkersCommunity websites

Tijdens het eerste deel van het politiek café hebben we gesproken met Daan Rooijakkers van Synthese. Hij presenteerde ons een nieuw soort community website als de oplossing voor een aantal maatschappelijke vraagstukken. Zijn slogan: “Wat offline goed werkt, moet je ook online proberen” heeft een interessante, half uur durende discussie los gemaakt. Wat ik zelf mooi vind aan het idee is dat het concept zoals men het nu uitzet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld veel social media, juist ontmoeting organiseert. Het kan mensen bij elkaar brengen die elkaar daarna makkelijker weten te vinden.

Alwin ter VoertLokale overheid en digitalisering

Vervolgens werden we door Alwin ter Voert, gemeentesecretaris Horst aan de Maas, getrakteerd op een warm pleidooi voor digitalisering binnen de overheid die, volgens Alwin, te weinig prioriteit toekent aan digitalisering en zo grote kansen laat liggen op het gebied van kosten, alsook efficiency. Hij pleit voor een openbaar gesprek waarin we met elkaar uit moeten spreken dat we kiezen voor digitalisering. Hij koppelt dit overigens terecht aan het democratische beginsel . Wat tijdens dit blok het meest werd bediscussieert was de gevoeligheid van het opslaan van data door de overheid, terwijl we allemaal accepteren dat alles dat we online doen in een digitale footprint blijft bestaan.

Astrid Oosenbrug spreektOverheid en ICT

Met deze dataopslag was ook meteen het bruggetje gemaakt naar de portefeuille van Astrid, die juist voor onze bewustwording op wil komen. Mensen moeten een keuze hebben. Niet alleen als het gaat om ons online gedrag, maar ook met het niet afstaan van een vingerafdruk voor het paspoort. We moeten sowieso meer nadenken over privacy. Zo is het heel erg klantvriendelijk als mensen maar eens in de tien jaar een nieuw paspoort aan hoeven te vragen, maar als daar makkelijk hackbare chips op zitten, waarmee men alle gegevens van iemand kan achterhalen, dan moet je het niet willen. Uiteindelijk is er anderhalf uur stevig gepraat over het thema overheid en ICT en zijn in de naborrel heel wat vervolgafspraken gemaakt.

Verzameld speelgoedSpeelgoed

Tijdens onze 16 dorpentour proberen we met wat ‘ludieke’ acties meerwaarde aan onze bijeenkomsten te geven. Zo zijn er tijdens onze bijeenkomst in Broekhuizen 78 zwerfboeken gaan zwerven. Omdat we deze periode, tussen Sinterklaas en kerst stil wilden staan bij die gezinnen waar het niet vanzelfsprekend is dat de schoen of onder de boom gevuld is, hebben we opgeroepen speelgoed, mits in goede staat, aan ons te geven zodat wij dit vervolgens naar de Venlose speelgoedbank kunnen brengen. Aan deze oproep is massaal gehoor gegeven en het speelgoed dat op de foto staat is ongeveer de helft van wat we gekregen hebben. Iedereen die heeft bijgedragen. Dank!

2013

Met onze 16 dorpenactiviteit in Broekhuizenvorst hebben we de laatste activiteit van 2012 gehad. In 2013 volgen er nog 12 en de laatste organiseren we in januari 2014. We hopen dat de activiteiten in 2013 net zo interessant en vooral gezellig zullen worden als de eerste drie en hopen jullie op een aantal van deze activiteiten te mogen ontmoeten, te beginnen in januari in Evertsoord. Geheimtip van mijn kant…. Reserveer 20 maart vast in uw agenda… Binnenkort meer informatie 🙂

Advertenties
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: