Home > AFC Ajax, Algemeen, Persoonlijk > Burgemeesters? Faalhazen zijn het!

Burgemeesters? Faalhazen zijn het!


Oude logoOp dit weblog heb ik het al eerder gehad over een van de hoofdzaken in m’n leven…. Ajax. Soms gewoon om duidelijk te maken waar ik als supporter voor sta, en zoals nu, omdat voetbal en politiek elkaar raken. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat dit het eerste seizoen zou worden waar we waarschijnlijk NUL (!!!) vrij vervoer wedstrijden zouden hebben, loop ik rond met het idee m’n frustratie over de laffe houding van veel van onze burgervaders van me af te schrijven. De de burgemeester van Emmen, een partijgenoot nog wel, was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Om mijn frustratie te schetsen zal ik kort de eerste vier rondes van het bekertoernooi van Ajax van dit jaar schetsen en hoe wij als fanatieke supporters de dupe zijn van de misplaatste dadendrang en belastingverspilling van enkele van onze burgemeesters.

Ronde 1 – Woensdag 26 september 20:45 uur FC Utrecht – Ajax 0-3

Utrecht uit in de eerste ronde. Een van de wedstrijden om naar uit te kijken. Rivaliteit laat zich zien in het feit dat het seizoen van de FC is geslaagd als ze van Ajax winnen. Geeft ons als Ajacieden telkens de bevestiging dat ze naar ons opkijken. Dat is niet arrogant, dat is een constatering. Dat we naar Utrecht met een buscombi moeten is tot daar aan toe en niet eens zo vreemd. Vertrek om 16:00 uur vanaf Horst, opstappen om 18:15 bij de Arena, 20:45 begin van de wedstrijd, 22:45 met 0-3 gewonnen en 23:30 weer in Amsterdam en 02:00 uur weer thuis. 10 uur onderweg. Tijdens de wedstrijd problemen met supporters van Utrecht, wat er na de wedstrijd voor zorgde dat de directeur van FC Utrecht zei: “misschien moeten we maar geen fans van Ajax meer toelaten. Het lag nu echt niet aan hen, maar zij maken iets los hier.” Uiteindelijk werd ons goede gedrag ‘beloond’ met 600 toegangskaarten, in plaats van de 1.200 waar we recht op hebben. Faalbeleid 1!

Ronde 2 – Woensdag 31 oktober 20:45 uur ONS Sneek – Ajax 0-2

Tijdens een loting hoop ik altijd op uitwedstrijden, en dan het liefst ergens waar ik nog niet ben geweest, of een topwedstrijd in de Arena. Ik was dan ook niet ontevreden met de loting die ons aan ONS Sneek koppelde. 2,5 uur rijden, half uurtje vooraf bij het stadion en dus om 17:45 uur wegrijden. Niets mis mee zou je denken. Tot een of andere angsthaas van een burgemeester zich 24 uur (!!!) voor de wedstrijd bedenkt dat we eerst tussen 19:00 en 19:30 omwisselen bij een afgelegen MacDonalds in Joure. Aangezien ik, net zoals praktisch het hele uitvak, gewoon een baan heb kan het wel eens lastig zijn om ’s ochtends op je werk te komen met de mededeling dat je die dag om 16:00 uur weg moet omdat de burgemeester van Sneek je eng vindt. Helemaal mooi als je tijdens de wedstrijd ziet dat ongeveer de helft van het ‘thuispubliek’ in Ajax shirt staat terwijl 200 meereizende Ajacieden die netjes in het uitvak hun club willen steunen worden genaaid. Reisschema: 16:00 uur vertrek, 19:00 omwisselen, 19:30 bij stadion, 20:45 wedstrijd, 22:30 wedstrijd met 0-2 gewonnen, 23:00 vertrek terugreis, 01:30 thuis. 9,5 Uur onderweg. Faalbeleid 2!

Ronde 3 – Donderdag 20 december 20:00 uur FC Groningen – Ajax 0-3

Groningen uit. De laatste 8 jaar heb ik geen editie gemist. Konden we vroeger nog alternatief, met de auto naar Beilen, dan in de bus naar Groningen en na de wedstrijd dezelfde weg terug, tegenwoordig moeten we via de Amsterdam Arena. Hoe hypocriet is het dat Groningen de wedstrijd als B+ risico bestempelde, een categorisering die niet eens bestaat, om meer kaarten te kunnen verkopen, maar de Ajacieden een urenlange bustocht in de maag splitst. Bij categorie B hoort maatwerk voor de uitsupporters. Maar daar hebben groningen, zowel club als gemeente, schijt aan. Resultaat: Twee halve snipperdagen opnemen en een dramatisch reisschema. Mijn reisschema die dag: 13:30 uur vertrek naar Amsterdam, 16:00 uur omwisselen bij de Arena, 20:00 wedstrijd, 22:00 wedstrijd met 0-3 gewonnen, 00:30 weer in Amsterdam en 2:30, Exact 13 uur na vertrek weer thuis. Hoeze maatwerk? Faalbeleid 3!

Ronde 4 – Donderdag 31 januari 20:45 uur Vitesse – Ajax

Waar de bovenstaande drie rondes al het nodige faalbeleid herbergen slaat de wedstrijd die we volgende week donderdag moeten spelen werkelijk alles. Allereerst maakt de KNVB eind december het speelschema bekend. Vitesse – Ajax wordt op donderdag gepland, dinsdag en woensdag vallen af. Je zou zeggen dat ze even bellen met de club of stadion waar moet worden gespeeld. Niet dus. Op 4 januari wordt bekend dat de rechter Vitesse – Ajax verbiedt omdat er niet genoeg tijd zou zijn voor het opbouwen van een feest later die week in het voetbalstadion (lees: evenementenhal) van Vitesse. Twee weken duurt het voordat er een alternatieve locatie wordt gevonden. Uiteindelijk wordt op 17 januari, twee weken voor de wedstrijd, bepaald dat de wedstrijd in Emmen wordt gespeeld. Gevolg: een buscombi voor beide (!!!) supportersgroepen vanaf hun eigen stadion. Met alle respect, maar wat ben je dan een faalhaas zeg. Wat ben ik blij dat de Supportersvereniging Ajax en Ajax niet akkoord zijn gegaan en de SVA een kort geding aan heeft gespannen tegen de gemeente Emmen.

Als ik de komende week een dag vrij had zou ik een overzicht van de competitiewedstrijden maken, want daar is het al niet veel beter gesteld. Gelukkig kan ik zondag opstappen in Heteren, 20 minuten van de Gelredome, voor de competitiewedstrijd tegen Vitesse. Als het kort geding mis loopt kan ik maandag m’n baas weer een halve dag vrij vragen voor Emmen uit. Waarom? Omdat de burgemeester van Emmen, een partijgenoot notabene, me eng en gevaarlijk vindt. Ik kan het m’n baas niet eens kwalijk nemen dat hij het nog gaat geloven ook. Net als al die inwoners van de plaatsen waar we komen. Besef nu gewoon eens dat een vol en fanatiek uitvak dat luidruchtig haar club steunt niet wil zeggen dat het geen normale, hardwerkende inwoners kunnen zijn. Laten we hopen dat de rechter deze stoerdoenerij van een aantal burgemeesters nu eens stopt. En burgemeesters… als jullie lef hebben laten jullie ons gewoon met vrij vervoer komen in plaats van nutteloos belastinggeld, waar wij ook aan meebetalen, over de balk gooien. Dat de politiek iets wil doen aan geweld op en om het veld kan ik volledig begrijpen, maar hou eens op met de fanatieke voetbalsupporter aanpakken gewoon omdat het een fanatieke voetbalsupporter is. Watching football is not a crime… stelletje faalhazen.

Om het goede gevoel wat terug te krijgen drie filmpjes van de positieve steun waar het uitvak van Ajax de laatste jaren om bekend staat en die alleen maar toe zal nemen. Wat de burgemeesters ook proberen. Waarom? Luister maar naar de tekst van het eerste en laatste filmpje.

Advertenties
Categorieën:AFC Ajax, Algemeen, Persoonlijk
 1. Masker
  januari 23, 2013 om 11:58 pm

  Als de gemeente Horst aan de Maas ook een eredivisie club binnen de gemeente grenzen had, zou jouw burgemeester de supporters wel met eigen vervoer laten komen?

  • januari 24, 2013 om 12:08 am

   Geen idee. Ik schat onze burgemeester in als een man met lef. Als hij ze toch een combi op zou leggen zonder dat hij daar goede argumenten voor heeft zou ik als raadslid hem iig ter verantwoording roepen. Daarnaast zou hij in geval van een combi waarschijnlijk dezelfde regeling als bij VVV uit toepassen (autocombie, omwisselen in Venray). Ondanks dat ik ook die regeling overbodig vind is dat nog de meest supportersvriendelijke variant.

 2. Mark
  januari 25, 2013 om 12:14 pm

  Herken het helemaal hoor; paar jaar terug mee naar Groningen; vanuit Purmerend zo’n 12 uur op pad geweest. Laatst nog mee naar Willen II uit; 10 uur weggeweest van deur tot deur en 10 uur ’s avonds pas weer thuis, echt een drama die combi’s.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: