Home > 16 dorpentour, Evertsoord, In gesprek met > 16 dorpentour: Manon Fokke bezoekt Evertsoord (verslag)

16 dorpentour: Manon Fokke bezoekt Evertsoord (verslag)


Bijeenkomst EvertsoordAls Partij van de Arbeid Horst aan de Maas staan we aan de start van een druk jaar. Nadat we in november 2012 zijn gestart met onze 16 dorpentour hebben we dit jaar minimaal 12 bezoeken gepland. Doel van deze 16 dorpentour is om de inwoners van Horst aan de Maas te betrekken bij de landelijke en gemeentelijke politiek. 16 maanden op rij bezoeken we met 16 Tweede Kamerleden onze 16 mooie dorpen. Na AmericaBroekhuizen en Broekhuizenvorst was gisteren de beurt aan Evertsoord! Een uitgebreid verslag van een zeer succesvolle avond!

Canvassen

We starten onze activiteiten altijd met het canvassen. Van deur tot deur in gesprek met mensen over datgene dast zij belangrijk vinden. Niet zeggen waar je als politiek voor staat, maar starten met luisteren naar mensen. Als volksvertegenwoordiger een zeer belangrijk deel van je werk. Al werd het in Everstoord meer van keukentafel tot keukentafel in plaats van deur tot deur, want naast het feit dat we overal uitgebreid te woord werden gestaan werden we bijna overal binnen uitgenodigd. Ook over de inhoud bleek redelijk veel eensgezindheid in Evertsoord. Alle inwoners die we hebben gesproken noemden de rustige woonomgeving, vaak in combinatie met de prachtige natuur, als grootste pluspunt van Everstoord. Bij het vragen naar de minpunten waren de antwoorden diverser. Zaken die naar voren kwamen waren de woningbouw, het leerlingenvervoer en het willen behouden van het gemeenschapshuis.

Overlegplatform

Tijdens het eerste deel van de themabijeenkomst in de Smelentos bleek dat er met de voelsprieten van het overlegplatform Evertsoord niets mis is, want zij benoemden exact dezelfde zaken. In een uitgebreide discussie met zo’n 15 aanwezigen, werden een aantal zaken besproken.

Zo werd er een warm pleidooi gehouden voor behoud van het gemeenschapshuis de Smelentos. Vooral in een kleine gemeenschap, waar weinig voorzieningen zijn en de mensen toch op elkaar zijn aangewezen, is een gemeenschapshuis van levensbelang. Of, zoals Era Seijkens van het overlegplatform het mooi omschreef, het hart van Everstoord ligt in de Smelentos. Daarnaast werd uitgebreid gesproken over het leerlingenvervoer en het belang voor de overige voorzieningen en de leefbaarheid van het gezamenlijk naar school gaan van de jeugd van Evertsoord en Kronenberg. Afgesproken is dat we hierover in de toekomst verder in gesprek gaan.

Schriftelijke vragen woningsplitsing

Maar ook het belang van woningbouw werd met verve gebracht. Zo blijkt, volgens de aanwezigen, dat woningsplitsing van langgevelboerderijen slechts mogelijk is als deze met de gevel parallel aan de weg liggen. Dat terwijl woningsplitsing, juist in de wat kleinere kernen, veel kansen biedt voor starters om betaalbare huisvesting te komen of voor mensen met een zorgbehoefte die hierdoor langer thuis kunnen blijven wonen. Als fractie hebben we hierover vandaag schriftelijke vragen gesteld aan het college.

 1. Deelt u onze mening dat woningsplitsing kan leiden tot betaalbare starterswoningen?
 2. Deelt u onze mening dat woningsplitsing bij kan dragen aan het langer thuis blijven wonen van zorgbehoeftigen?
 3. Deelt u onze mening dat het dus goed zou zijn als er meer gebruik zou worden gemaakt van woningsplitsing in plaats van nieuwbouw, mede gelet op de demografische ontwikkelingen in onze regio?
 4. Bent u bereid het beleid rondom woningsplitsing indien nodig hierop aan te passen en met de gemeenschap te communiceren?

Manon Fokke

Zoals in de inleiding al aangegeven worden tijdens al onze activiteiten Tweede Kamerleden uitgenodigd. In dit geval had Manon Fokke toegezegd dat ze deel zou nemen. Ook al had ze de pech dat er op het laatste moment een hoorzitting werd gepland in Friesland, hield ze woord en kwam ook zij naar de Smelentos waar we in een klein uur spraken over de visie van de landelijke partij en de regering over decentraal bestuur. Belangrijkste opmerking was dat het voor de PvdA fractie niet zo zeer gaat om herindelingen, maar de prikkel om op te schalen door samenwerking en de kwaliteit van het openbaar bestuur. Het was tevens goed om te horen dat Manon pleit voor maatwerk. Zo zijn Heerlen en Horst aan de Maas niet te vergelijken door de omvang van het verzorgingsgebied. De kwaliteit is prioritair aan het voorstel om te komen tot 100.000 plus gemeenten.

Vervolg

Al met al was het weer een topavond! Als fractie gaan we met de informatie aan de slag, zowel tijdens de dagelijkse politiek als input voor het verkiezingsprogramma. We willen de inwoners en het overlegplatform bedanken voor de gastvrijheid en de open discussie en we willen iedereen uitnodigen voor onze volgende bijeenkomsten, op 1 maart met Lutz Jacobi in Griendtsveen en op 20 maart met Hans Spekman in Grubbenvorst. Graag tot dan!

Advertenties
 1. servaashuys
  februari 17, 2013 om 10:09 pm

  Mooi en inspirerend om te lezen; luisteren zonder naar de mond te praten, dat is wat politici zeker moeten doen.
  Groet,
  Servaas

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: