Home > Algemeen, Gemeenteraad, Lottum, Persoonlijk, PvdA > Dorpsraad Lottum

Dorpsraad Lottum


LottumWat al een tijdje in de lucht hing werd afgelopen maand dan ook naar buiten gebracht. De Lottumse dorpsraad kampt met een ledentekort. Van de 6 dorpsraadsleden hebben er vier besloten hun taken neer te leggen met als gevolg dat, als er in juni niet genoeg nieuwe leden zijn, de dorpsraad op zal houden te bestaan. Zowel vanuit mijn ervaring als dorpsraadslid (2002-2005), als vanuit mijn contacten met de dorpsraden als gemeenteraadslid (2006 – heden) kan ik zeggen dat de dorpsraden een ongelooflijk belangrijke rol spelen voor de leefbaarheid van onze mooie dorpen. Kijk maar eens wat er (mede) dankzij de dorpsraad in Lottum is gerealiseerd:

Twaalf starterswoningen aan de Veilinghof, fietspad Lottum – Horst, herbouw Houthuizermolen, de kwaliteitsverbetering van de markt, behouden van de Harmoniezaal, burendag in Lottum, geamenlijke collecte van de goede doelen, verschillende bankjes en prullenbakken in het dorp, bijdrage aan de toeristische uitstraling van Lottum door pleiten voor beter openbaar groen dan in de rest van de gemeente en bijdrage aan groenste dorp van Nederland, toeganspoort bij BS De Bottel, vele tientallen bijdragen aan kleine leefbaarheidsprojecten en vele tientallen raads- en collegestukken over Lottum van advies voorzien

Dit zijn slechts de projecten die me tijdens het tikken van dit stukje te binnen schieten. Deze lijst zal vele malen langer worden als ik er diep over na ga denken. Deze lijst kan echter nog vele malen langer worden als Lottum ook de komende jaren een dorpsraad heeft. We mogen het als dorp toch niet laten gebeuren dat we als enige dorp in Horst aan de Maas geen dorpsraad (of dorpsplatform/overlegplatform) hebben met alle negatieve gevolgen voor de leefbaarheid van dien. Het enige dat ervoor kan zorgen dat die lijst langer wordt en de leefbaarheid daarmee nog verder verbeterd is dat er een aantal enthousiaste Lottummers opstaan en een paar uurtjes in de maand verder bouwen op het mooie fundament dat de huidige en voormalige leden van de dorpsraad hebben gestort.

Laten we er samen voor zorgen dat de juiste mensen opstaan. Heb je interesse of ken je mensen die de kwaliteiten en interesse hebben, kom dan naar de dorpsraadsvergadering van woensdag 4 april om 19:30 in de Smetenhof waarin de Dorpsraad met het college van B&W in gesprek gaat.

Naast de Lottumse dorpsraad heeft ook de dorpsraad van Tienray te maken met erg weinig leden. Omdat ik als volksvertegenwoordiger het bestaan en functioneren van onze dorpsraden van inmens belang vind heb ik morgen tijdens de raadsvergadering spreekrecht aangevraagd over dit onderwerp. Ik zal pleiten voor een bijeenkomst tussen gemeente en dorpsraden om samen te kijken hoe we de rol en positie van dorpsraden kunnen versterken. Wordt dus vervolgd…!

Update 12 maart: Bekijk hier het spreekrecht over de dorpsraden in de raad. Het college heeft toegezegd tijdens het eerstvolgende dorpsradenoverleg dit punt te agenderen en te bekijken hoe wij als raad hierbij zullen worden betrokken!

Advertenties
 1. Leo van de Laak
  maart 12, 2013 om 9:22 am

  Hoi Roy,

  Ik ben de andere Leo van de Laak, je weet wel, diegene die samen met jou en een aantal actieve Lottumse dorpsmensen de Dorpsraad Lottum zo’n 11 jaar geleden hebben opgericht. Een leuke en vooral positieve tijd met goede initiatieven en ondersteuningen. Ik ben blij met je reactie en je beschrijft het goed.
  Misschien is het nog een veel betere optie, dat de huidige mensen die nog in de dorpsraad zitten rijkelijk met bloemen worden bedankt en met ere opstappen. Dan geven de 6 leden, waarvan er toch 4 gaan stoppen, een duidelijk signaal! Als er geen dorpsraad Lottum meer is, zal tzt een nieuwe groep Lottummers opstaan of zal de gemeente initiatief nemen en ondersteunen -net zoals jij nu initiatief neemt- en ervoor gaan zorgen, dat in Lottum weer een frisse club bij elkaar wordt gebracht, die de gemeente van goede adviezen kunnen voorzien. Want om die taak gaat het en niet meer dan dat! En ja, die 2 leden die overblijven, denk van harte weer welkom in de nieuwe club.
  Dat is volgens mij de enige en beste weg die nodig is om er voor Lottum voor te zorgen, dat niet al het gemeentelijk welzijnsgeld naar andere (dorpsraad actieve) dorpen gaan.

  Leo van de Laak
  (oud voorzitter Dorpsraad Lottum)

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: