Home > 16 dorpentour, Grubbenvorst, In gesprek met > 16 dorpentour: Hans Spekman bezoekt Grubbenvorst (verslag)

16 dorpentour: Hans Spekman bezoekt Grubbenvorst (verslag)


ombudsteamWoensdag 20 maart is een van de hoogtepunten van onze 16 dorpentour tot nu toe. Niet alleen kwamen we terug in het café waar het idee in augustus 2012 ontstond, niet alleen omdat we onze partijvoorzitter op bezoek hadden, maar vooral omdat deze activiteit in het teken stond van het openen van het ombudsteam van de PvdA Horst aan de Maas! En tenslotte, na geweldige bezoeken aan America, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Evertsoord en Griendtsveen, steekt Grubbenvorst er tot nu toe ook wat betreft de aantallen bovenuit. Bijna 30 mensen gesproken tijdens het canvassen en meer dan 50 mensen aanwezig bij ons politiek café. Kortom…. een topavond!

Canvassen

Waar we elke 16 dorpentour activiteit beginnen met canvassen was dat ook in Grubbenvorst niet anders. Wat wel anders was was de mindere eensgezindheid van de beantwoording. Bij de pluspunten van het dorp was 38% van de inwoners het er over eens dat de rustige woonomgeving het belangrijkste pluspunt was, vaak in combinatie met de levendigheid (scoorde zelf ook nog 23%) en de sociale cohesie, maar bij de minpunten en de zaken die we als politiek op zouden moeten pakken kwamen heel erg veel verschillende antwoorden naar voren. Het gebrek aan winkels, de gebrekkige bereikbaarheid in combinatie met het station en het ontbreken van voorzieningen voor jongeren werden alle drie met 15% enkele keren benoemd, maar verder waren het vooral veel losse punten waar we als fractie en als afdeling mee aan de slag kunnen. Inmiddels hebben we tijdens de eerste 6 activiteiten zo’n 120 mensen aan de deur of aan de keukentafel gesproken over wat zij belangrijk vinden in hun dorp, Horst aan de Maas, Nederland en Europa. Allemaal informatie waar we mee aan de slag zijn en gaan.

Ombudsteam

Na het koude canvassen kwam de warmte van café ’t Stammineke als geroepen. De warmte werd alleen nog maar meer voelbaar toen de ene na de andere geinteresseerde binnen kwam. Uiteindelijk namen meer dan 50 mensen de moeite om, ondanks de sneeuw en gure wind, aanwezig te zijn bij de presentatie van ons ombudsteam. Ombudswerk dat, zo maakte Hans duidelijk, een van de belangrijkste pijlers van ons als Partij van de Arbeid is. Het gaat namelijk om de basis waar wij als politiek voor dienen, mensen helpen met het oplossen van hun problemen. En of we nu 100 mensen helpen of maar 1, zodra we iemand van zijn of haar probleem af hebben kunnen helpen is het de moeite van het oprichten waard geweest. Dit belang werd overigens nog onderschreven door Hans die aangaf dat er, zowel op het partijbureau als in de Tweede Kamer fractie, mensen vrij zijn gemaakt om de 137 regionale ombudsteams te ondersteunen. Mocht je met een probleem zitten? Neem dan contact op met het ombudsteam via pvdahorstaandemaas@pvda.nl of via 0681470846 (woensdagavond en zaterdagochtend bereikbaar). Als fractie en als afdeling willen we Rieky, Jos en Gijs veel succes wensen met hun taak!

hans spekman 005Politieke actualiteit

Als je dan toch de voorzitter van de Partij van de Arbeid in je midden hebt kun je de kans maar beter meteen pakken om het gesprek met hem aan te gaan. We hebben ervoor gekozen een aantal initiatieven vanuit de Grubbenvorster samenleving te presenteren. Allereerst heeft Berend Titulaer het belang van het station voor de leefbaarheid geschetst, samen met de inbreng van Richard, die aangaf waarom we als raad 5 ton hebben gereserveerd om hier een integraal infrstructureel plan van te maken hebben we afgesproken dat we dit tijdens het bezoek van Duco Hoogland aan Hegelsom op 5 april meenemen. Daarnaast heeft Joke Kersten, samen met de gespreksleider van de avond, Servaas Huys, kort wat gezegd over de Dorpsdagvoorziening in Grubbenvorst. Een initiatief dat op de warme interesse van Hans kon rekenen en waarover de eerste vervolgafspraken alweer zijn gemaakt. Een onderwerp dat overigens op 15 juni terugkomt als onze 16 dorpentour Kronenberg aandoet en Jetta Klijnsma daar de Dorpsdagvoorziening opent. Verder is er een veelvoud aan onderwerpen de revue gepasseerd. Zo vroeg Behoud de Parel aandacht voor de rol die de subsidies van de landelijke overheid hebben bij de instandhouding van de IV sector, werd er gesproken over de samenwerking met de VVD, met alle voors en tegens van dien en werd uiteraard het Kinderpardon besproken en werd er namens de dorpsraad gevraagd naar de mogelijkheid tot een wettelijke grondslag voor overlegplatformen zoals wij die met de dorpsraden kennen. De tijd was voorbij voordat we er erg in hadden en de borrel achteraf bleef nog lang gezellig druk.

En nu knallen!

Waar deze avond echter vooral voor heeft gezorgd is dat we als fractie en als afdeling barstensvol met energie zitten om verder door te knallen met onze 16 dorpentour. Het liefst zouden we de 10 dorpen in 10 weken bezoeken in plaats van in 10 maanden, maar de realiteit leert ons dat er zoveel interessante zaken naar voren komen uit onze activiteiten dat we de rest van het jaar onze handen vol hebben aan onze 16 dorpentour. Er zijn vanavond weer veel afspraken gemaakt over hoe we bepaalde onderwerpen oppakken en we kunnen niet wachten hiermee aan de slag te gaan. Rest mij  niets dan onze gastcanvassers (Ernst-Jan en Thomas) ontzettend te bedanken en iedereen uit te nodigen voor onze volgende activiteit, op 5 april in Hegelsom met Duco Hoogland.

Tot dan of tot een van onze volgende activiteiten in de 16 dorpentour! Kijk voor een overzicht van reeds georganiseerde en nog te organiseren activiteiten op deze overzichtspagina!

Advertenties
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: