Home > Gemeenteraad, Grubbenvorst, PvdA > Spreekrecht en Kamervragen over milieuvergunning NGB

Spreekrecht en Kamervragen over milieuvergunning NGB


LOGGisteren deed de Raad van State uitspraak in de zaak die Wakker Dier en Behoud de Parel aan hebben gespannen tegen de provincie. Conclusie van de Raad van State is dat de provincie Limburg de bevolking onvoldoende over de bouwplannen heeft geïnformeerd en dat daardoor de omwonenden zijn gedupeerd. Omwonenden hebben volgens de Raad van State namelijk te weinig kans gehad om bezwaar te maken tegen de verstrekte milieuvergunning. Concreet betekend dit dat de vergunning is vernietigd en de procedure in zijn geheel opnieuw zal moeten.

Spreekrecht

Als fractie zijn we benieuwd naar de gevolgen van deze ontwikkeling voor het proces rondom het NGB. Namens de PvdA-PK fractie heeft Richard van der Weegen daarom spreekrecht aangevraagd voor de raadsvergadering van komende dinsdag, 9 april. Dat spreekrecht zal rond 20 uur hier te volgen zijn.

Kamervragen

Maar niet alleen de raadsfractie stelt het onderwerp opnieuw ter discussie. Ook de Tweede Kamerfractie, met name de Kamerleden Lutz Jacobi en Tjeerd van Dekken, heeft vandaag vragen gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma over de uitspraak van de Raad van State. Het betreft de volgende vragen;

1 Heeft u kennis genomen van het bericht ‘vergunning megastal Grubbenvorst geweigerd’ op de website van http://www.L1.nl van woensdag 3 april?

2 Wat is uw oordeel over het feit dat de Raad van State de milieuvergunningen van het Nieuw Gemengd Bedrijf (bestaande uit 1,1 miljoen kippen, 35.000 varkens, slachterij en mestvergisting) in Grubbenvorst heeft vernietigd?

3 Wat is uw oordeel over het niet in acht nemen van de door het RIVM aanbevolen afstand tussen bedrijven met intensieve bedrijven met grote aantallen dieren en de bewoonde omgeving?

4 Acht u het verantwoord om in landelijk gebied en in bewoonde omgeving projecten als het Nieuw Gemengd Bedrijf toe te staan? Dit ook in relatie tot volksgezondheid?

5 Ziet u, gelet op de nu ontstane situatie, mogelijkheden om in overleg met de gemeente Horst aan de Maas en de provincie Limburg de komst van het mega-dierenbedrijf in Grubbenvorst te voorkomen? Dit eventueel via een Noodwet, aangekondigd door uw voorganger, of andere wetgeving?

Proces

Voor ons als fractie is het van groot belang dat er snel duidelijkheid komt wat de gevolgen zijn van dit besluit en hoe de verschillende overheidsinstanties, dus zowel gemeente, provincie als rijksoverheid, nu met dit dossier om zullen gaan. Wordt vervolgd…

Advertenties
Categorieën:Gemeenteraad, Grubbenvorst, PvdA
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: