Home > Tienray > Een droom voor Tienray

Een droom voor Tienray


TienrayZelfredzaamheid. Een woord waar we de mond vol van hebben. Maar hoe zorgen we ervoor dat het van een papieren waarheid realiteit gaat worden. Afgelopen donderdag in Tienray hebben we een mooi voorbeeld gezien hoe dit opgepakt kunnen worden. Twee bezorgde inwoners nemen het initiatief om met hun dorp in gesprek te gaan over hoe het dorp er in de toekomst uit zou moeten zien. Hun droom voor Tienray. Maar daar blijft het niet bij. Men spreekt elkaar ook aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid om hiervoor te zorgen. Voor een raadslid ook een mooie avond. Gewoon luisteren wat er speelt in een samenleving en zien hoe dergelijke initiatieven ontstaan.

De avond, die luchtig en muzikaal werd gevormd, begon met een presentatie waarin de initiatiefnemers, Truus Knoops-Kersten en Huub Driessen, een aantal keuzes voorlegde aan de aanwezigen. Allemaal keuzes met de vraag: laten we dit gebeuren, of kiezen we er als dorp voor het anders te doen? En allemaal keuzes die de leefbaarheid raken. Of, zoals Huub het omschreef, we moeten van samen leven naar samenleven gebaseerd op het fundament van de leefbaarheid, namelijk de ontmoeting. Zaken als de inzet van vrijwilligers (krantje, avondwake, avondmaaltijd), op elkaar letten/zorgen (naoberschap) en het kaarsje bij de grot zijn zaken die directe invloed hebben op de leefbaarheid van Tienray.

Het in stand houden van deze leefbaarheid is een uitdaging waar alle dorpen in onze gemeente mee te maken hebben. In vele dorpen pakken ze dat op door uit te spreken om samen voor het dorp zorgen door het organiseren van de ontmoeting. Een mooi en concreet voorbeeld in Tienray is de kerk. Los van wat je als inwoner van het geloof denkt neemt de kerk en de parochie met haar vele vrijwilligers een prominente plek in de Tienrayse leefbaarheid in. Het zorgt voor identiteit, het zorgt voor toeristen die weer gebruik maken van de middenstand, het zorgt voor een punt waar mensen zich terug kunnen trekken om gedachten op een rijtje te zetten. Maar hoe zorgen we ervoor dat de kerk niet aan een exploitatieprobleem onderdoor gaat. Tijdens de presentatie gaven beide sprekers aan dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor het voortbestaan van de kerk. Het alternatief waar men mee komt is prima. Een dagje Tienray waarin een bezoek aan kerk, museum, wandeling door de natuur en een bezoek aan de horecagelegenheden worden gekoppeld tot een leuk dagje uit. Een initiatief vergelijkbaar met het dagje Lottum waarin rozenhof, rosarium, Houthuizermolen, natuur en horeca worden gekoppeld en wat een doorslaand succes is.

Het is een van de vele zaken die afgelopen donderdag zijn besproken. Andere voorbeelden waren een plan voor eigentijds zorg en ontmoetingscentrum, voorziening voor senioren en mantelzorgers, groenonderhoud en sneeuwruimen en ga zo maar door. Wat echter vooral goed is om te zien is dat er vanuit de samenleving en de gemeenschap meteen discussie ontstond wie er allemaal mee zou willen doen. De discussie ging er uiteindelijk over of er niet teveel mensen aan tafel zouden zitten. Een luxe probleem op dit moment.

Uiteindelijk een zeer geslaagde avond waarvoor alle complimenten voor Truus en Huub die dit initiatief hebben genomen. Een initiatief vanuit de samenleving, waarin de gemeente deels faciliteert. Een goed voorbeeld dat hopelijk doet volgen. Ik blijf het met zeer veel interesse volgen!

Advertenties
Categorieën:Tienray
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: