Home > Gemeenteraad, PvdA > Samen inzetten op kwaliteit kleine scholen!

Samen inzetten op kwaliteit kleine scholen!


Een kleine school in een kleine gemeenschap is van onschatbare waarde, schreven onder andere Loes Ypma, Jan Schuurman Hess en Hans Spekman op 25 februari. Een stelling waar we ons als PvdA-PK fractie volledig achter kunnen scharen. Tijdens onze 16 dorpentourbijeenkomst in Evertsoord werd dit nogmaals heel duidelijk door een goede inhoudelijke discussie waarin de relatie tussen basisschool de Kroevert en de leefbaarheid in Evertsoord en Kronenberg werd aangehaald. Sociale structuren als verenigingen, gemeenschapshuizen en burgerparticipatie zoals dorpsraden of overlegplatforms zijn afhankelijk van de binding die onze jonge inwoners met elkaar hebben en krijgen op school.

Groot was dan ook de onvrede toen de Onderwijsraad met het advies aan het Kabinet kwam om alle scholen met minder dan 100 leerlingen te sluiten. Omdat we als fractie juist deze kleine scholen zo belangrijk vinden voor de leefbaarheid van onze mooie dorpen hebben we destijds meteen met de overige fracties een motie kleine scholen opgesteld. Gelukkig heeft de coalitie landelijk inmiddels ook gereageerd op het advies van de Onderwijsraad door te stellen dat kleine scholen open moeten  kunnen blijven zolang ze goede kwaliteit leveren en samenwerken met andere scholen in de omgeving. Onze motie sluit hier ook volledig op aan. We roepen het college namelijk op om met de scholenkoepels binnen onze gemeente in overleg te gaan om te bezien waar de knelpunten zich voor gaan doen en wat nodig is om de onderwijsinstellingen in de kleine kernen te kunnen behouden. Niet sluiten om een uit de lucht gegrepen aantal, maar samen sturen op kwaliteit.

Tijdens de behandeling heb ik wethouder van Rensch nog gewezen op een initiatief dat is ontstaan in het Zeeuwse Kats. De gemeenteraad waar Kats onder valt heeft besloten de school te sluiten, maar de gemeenschap legt zich daar niet bij neer en wil met zes andere kleine scholen in het land, gebundeld in een nieuwe onderwijskoepel en op basis van vernieuwende denkbeelden over de exploitatie van kwalitatief goed onderwijs een voorziening voor de samenleving behouden. Een geweldig voorbeeld van samenredzaamheid waarbij men niet alleen een voorziening wil behouden maar, zoals Tweede Kamerlid Loes Ypema ook aangeeft, ook een voorbeeld waarbij de gemeenschap zelfs wordt versterkt door haar verantwoordelijkheden te laten opnemen voor het behoud van primaire voorzieningen.

Als fractie zijn we benieuwd naar de resultaten van het gesprek tussen wethouder van Rensch en de onderwijskoepels en gaan we graag samen aan de slag voor goed en kwalitatief onderwijs. Onze eerste stap zal zijn om PvdA Tweede Kamerlid Loes Ypma uit te nodigen bij een van onze 16 dorpentour activiteiten om met ons en onze inwoners te praten over hoe we de kleine scholen voor onze gemeenschappen kunnen behouden. Wordt dus vervolgd…!

Advertenties
Categorieën:Gemeenteraad, PvdA
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: