WIJ proefdag


WIJAls raadslid bestaat je werk uit een veelvoud van activiteiten. Van gesprekken met inwoners tot het lezen van dikke dossiers, van stevige debatten tot samen met medewerkers van organisaties opbouwend aan de slag op bepaalde dossiers. Afgelopen dinsdag was ook zo’n diverse dag. ’s Avonds steun voor een motie over openbare werkplekken terwijl we ’s middags deel uit mochten maken van de WIJ proefdag. Een dag meekijken in de sociale keuken van Horst aan de Maas op het gebied van de decentralisaties jeugdzorg en AWBZ, de kanteling van de WMO en de uitvoering van de Participatiewet. Een dag waar je als raadslid met trots kijkt naar college en ambtelijk apparaat. Een kort verslag.

Programmaplan en theorie

De middag begon met het bespreken van het programmaplan ‘Goed voor elkaar! Zo doen wij dat: participatie, ondersteuning en zorg in Horst aan de Maas’ en met het bespreken van aspecten uit de verschillende programmaonderdelen. Hoe zit het met de financiën? Hoe richten we onze arbeidsmarktbenadering in? Hoe gaan we vraaggericht te werk? Hoe zorgen we ervoor dat de dienstverlening zo goed mogelijk op de mensen is gericht? Wat is de toegevoegde waarde van een zorgnetwerk? Zomaar wat vragen die, ondanks de omvang van de dossiers, duidelijk uiteen zijn gezet door presentaties, voorbeelden en het nodige acteertalent. Een goede informatieve basis voor het praktijkgedeelte later op de dag die ons duidelijk maakte dat de visie die we als Horst aan de Maas hebben doorklinkt in alle programma onderdelen.

Boodschappen plus bus

Hoe kun je tijdens een WIJ proefdag beter vervoerd worden dan door de Boodschappen plus bus. Dit initiatief van het nationaal Ouderenfonds, die wordt bekostigd door de gemeente Horst aan de Maas, Wonen Limburg, Rabobank en Synthese, brengt vanaf januari 2011 senioren van hun huis naar verschillende uitstapjes. Te denken valt aan het doen van boodschappen, het bezoeken van musea of speciale activiteiten zoals een reis naar Kevelaer. Dinsdagmiddag was het echter ons vervoersmiddel naar de verschillende WIJ praktijkbezoeken. Ritten die door vrijwilliger Hans Hagens optimaal werden benut om ons bij te praten over de boodschappen plus bus.

Project patiëntenparticipatie medisch centrum America

Het eerste praktijkbezoek dat we deden was aan gemeenschapshuis aan de brug waar we door Marco Hesp en Ben van Essen een presentatie kregen over hoe men de patiëntenparticipatie van het gezondheidscentrum America aanpakt. Een term waar men zichzelf nog mee tekort doet, want bijna het hele dorp wordt meegenomen in het project. Door middel van bijvoorbeeld het burgerpanel van 50 inwoners en de inzet van 20 dorpsdagboeken wordt het gezondheidscentrum een project voor en door America waarin met rekening houdt met hoe het centrum eruit komt te zien, maar ook wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld het gemeenschapshuis.

Dorpsdagvoorziening Kronenberg

Na het bezoek aan America werden we, wederom met de boodschappen plus bus, naar Kronenberg gebracht waar een bezoek werd gebracht aan de in de Torrekoel gevestigde dorpsdagvoorziening. Door Piet Selen en Guido van den Homberg werd ons gepresenteerd hoe men in Kronenberg en Evertsoord vanuit de behoefte vele vrijwilligers en bezoekers bij elkaar bracht. Inmiddels worden er al twee dagdelen gevuld met activiteiten en een warme maaltijd. Op 15 juni wordt de DDV officieel geopend door staatssecretaris Jetta Klijnsma.

Dorpsdagvoorziening Grubbenvorst

Tijdens de terugrit van Kronenberg naar Horst werden we door Silvie Joosten bijgepraat over de Dorpsdagvoorziening in Grubbenvorst en het verhaal achter ‘Kom erbij’. Een ontmoetingsplaats voor senioren met ook hier een warme maaltijd en een klussendienst waar inwoners elkaar helpen zijn slechts twee voorbeelden van de aanpak van Grubbenvorst. Interessant was vooral om te horen dat twee geweldige DDV’s elk een andere aanpak hebben en een andere visie. Een bevestiging dat al onze dorpen beschikken over een andere identiteit maar wel met dezelfde ondernemersdrang.

Toekomst

Dat laatste is misschien wel een van de belangrijkste constateringen van de WIJ proef dag. Er is geen specifieke blauwdruk die we over al onze dorpen kunnen leggen. Het gaat erom samen met de ondernemende en actieve inwoners in onze gemeente aan de slag te gaan de behoefte in onze gemeenschappen te vervullen. Een grote uitdaging waarmee we als college, raad en zeker ook ambtelijk apparaat goed op weg zijn! Dank aan alle deelnemers van deze middag voor de organisatie!

Advertenties
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: