Home > Uncategorized > 16 dorpentour: Myrthe Hilkens bezoekt Horst (verslag)

16 dorpentour: Myrthe Hilkens bezoekt Horst (verslag)


MyrtheAfgelopen vrijdag weer een topavond gehad in het kader van onze 16 dorpentour. Na America, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Evertsoord, Griendtsveen, Grubbenvorst en Hegelsom hebben we in Horst 15 huishoudens gesproken aan de deur, waren er 10 personen aanwezig bij huiskamerbijeenkomst café ’t Centrum en 47 mensen bij ons debat over jeugd en alcohol bij OJC Niks. Een verslag van weer een topavond.

Canvassen

Zoals elke 16 dorpentour activiteit begonnen we ook in Horst met een canvasactie. In een uur hebben we met zo’n 15 huishoudens gesproken. Ook in de wijk rondom de Doolgaard troffen we weer vooral tevreden mensen. De positieve punten die werden benoemd zijn de sociale samenhang (47%), het ruime en dichtbij gelegen winkelaanbod (27%), de levendigheid en gezelligheid van de buurt en het centrum (20%) en de rustige woonomgeving met 7%. Op de punten waar we ons als raad voor in zouden moeten zetten scoorde verkeersveiligheid met 27% het hoogste gevolgd door 20% die geen verbeterpunten wist te benoemen. Overige punten die werden genoemd waren het levensloop bestendig bouwen (13%), geen mening (13%), overig (13%), troep (7%) en de overlast van mensen die vanuit het dorp naar huis gaan met 7%. Daarnaast werden er concrete problemen genoemd zoals de slechte afwatering op sommige delen van de Doolgaardstraat. Met twee punten, de verkeersveiligheid en de afwatering gaan we concreet aan de slag.

Huiskamerbijeenkomst

Na onze canvasactie hebben we, onder het genot van een broodje en in het zonnetje, tijdens een huiskamerbijeenkomst bij café ’t Centrum de politieke actualiteit besproken. Zowel als het gaat om de portefeuille van Myrthe, als overige zaken die het nieuws dagelijks beheersen. Van de 3 procentnorm en de strafbaarstelling illegaliteit tot en met de wietpas. We vinden het belangrijk dat Kamerleden na een dag bij ons gevoed door de mening van  de gewone inwoners van Horst aan de Maas met een opdracht terug gaan naar Den Haag.

NiksDebat jeugd en alcohol

Om half negen stond bij OJC Niks een debat over jongeren en alcohol op het programma. Alcohol is een van de thema’s die Myrthe in portefeuille heeft en als raad moeten we dit jaar een verordening ‘nieuwe drank en horecawet’ vaststellen. Leek ons een mooie aanleiding om mensen die daarmee te maken hebben uit te nodigen voor een debat. Dankzij de medewerking van vele van deze partijen en dankzij de aanwezigheid van 47 inwoners, waaronder Syntehese, GGZ, politie en wethouder Loes Wijnhoven, werd het een prima debat waar we als fractie veel input aan over hebben gehouden. We hebben goed geluisterd naar de dilemma’s die ons zijn geschetst. Of het nu de sozen zijn die, bij monde van Teun Winkelmolen van OJC Niks, waarschuwen dat we een hele groep jongeren tussen de 12 en de 18 kwijt kunnen raken als we het beleid niet goed afstemmen, of de Kieut Brokeze, die onderling alles goed geregeld hebben zonder dat daar papier aan te pas komt. Een jongerenkeet overigens waar terecht gesteld wordt dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen kind. En Gerard Lok die namens Wittenhorst aangaf dat er stevig beleid moet zijn op het gebied van jeugd en alcohol maar dat door te streng te zijn, de jeugd nog meer haar eigen weg zou kunnen kiezen. Drie groepen die rechtstreeks te maken krijgen met het beleid dat we vaststellen in de verordening nieuwe drank en horecawet en waarvan we blij zijn dat ze op voorhand met ons meedenken over de invulling hiervan. Drie groepen ook die aantonen goed en verantwoord om te gaan met de dilemma’s waar ze mee te maken krijgen. Tijdens de avond zijn overigens afspraken gemaakt door verschillende aanwezigen om samen op te trekken. Een mooie bijkomstigheid. Dank voor de deelname en complimenten voor de dagelijkse inzet!

Het vervolg

De 16 dorpentour zit op de helft, tijd om daar bij stil te staan geeft dat achter niet. want op 15 juni openen we met staatssecretaris Jetta Klijnsma de dorpsdagvoorziening in Kronenberg en organiseren we een debat over Burgerkracht. Daarna volgen bijeenkomsten in Lottum (12 juli, Judith Merkies en Michiel Servaes over Europa), Meerlo (30 augustus, Keklik Yucel over geloof en samenleving) en Melderslo (13 september, Loes Ypema over belang van kleine scholen). Dus noteer die data in de agenda’s en graag tot dan. Vergeet niet de overzichtspagina in de gaten te houden voor nieuwe uitnodigingen en verslagen van onze 16 dorpentour!

 

 

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: