Home > 16 dorpentour, Evertsoord, Kronenberg > 16 dorpentour: Agnes Wolbert bezoekt Kronenberg (verslag)

16 dorpentour: Agnes Wolbert bezoekt Kronenberg (verslag)


AgnesVandaag, zaterdag 15 juni, een geweldige dag gehad in het kader van onze 16 dorpentour. Na America, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Evertsoord, Griendtsveen, Grubbenvorst, Hegelsom en Horst hebben we in Kronenberg 35 huishoudens gesproken aan de deur, waren er 40 personen aanwezig bij de lunchbijeenkomst en woonden 80 mensen de opening van de dorpsdagvoorziening en het debat over burgerkracht bij. Als je de dubbelingen eruit haalt hebben we dik 100 mensen gesproken. Ondanks dat staatssecretaris Klijnsma door vervelende omstandigheden af heeft moeten zeggen, waarvoor we haar en haar familie veel sterkte toe willen wensen, hebben we een topdag gehad!

Canvassen

We beginnen onze activiteiten altijd door met de mensen in gesprek te gaan. Van 10:00 tot 12:00 zijn we met vrijwilligers van deur tot deur, en van keukentafel tot keukentafel in gesprek gegaan over die zaken die mensen bezighouden. Tijdens de gesprekken met de – Kronenbergse huishoudens bleek dat de inwoners van Kronenberg vooral te spreken zijn over de sociale cohesie (63%) en de rustige leefomgeving (31%). Opvallend daarbij was dat bijna iedereen die sociale vohesie niet als eerste keus benoemde, het dan als tweede pluspunt zei. Hoewel de meesten dus aangaven erg tevreden te zijn over Kronenberg, hebben we ook een aantal punten gehoord waar we mee aan de slag kunnen. Zo scoorde het gebrek aan winkels en voorzieningen als een pinautomaat met 49% het hoogst, gevolgd door de verkeersveiligheid (11%). Daarnaast hoorden we nog concrete punten zoals ontbreken waterdruk en verkeersborden. Als fractie en als afdeling gaan nemen we deze punten mee. Zowel tijdens onze dagelijkse politiek alsook voor het verkiezingsprogramma bij de volgende raadsverkiezingen.

Opening dorpsdagvoorziening

De KompeniejOm 14:00 uur werd de dorpsdagvoorziening officieel geopend. Na toespraken van Guido van de Hombergh, als voorzitter van de stichting leefbaarheid Kronenberg – Evertsoord en wethouder Birgit op de Laak was het woord aan gedeputeerde Peter van Dijk. Na een inspirerende toespraak bedankte hij alle vrijwilligers die bij hebben gedragen aan het mooie initiatief van de dorpsdagvoorziening door twee mensen, Guido van de Homberg en Piet Selen, een bos van 16 rode rozen aan te bieden. 16 rozen die stuk voor stuk staan voor een van onze krachtige kernen. De komende weken en maanden gaan we regionaal aan meer van deze pareltjes onze waardering uitspreken. Tenslotte was de eer aan wethouder Birgit op de Laak om, met een aantal bezoekers van de dorpsdagvoorziening, om de dorpsdagvoorziening officieel te openen door de naam te onthullen. Vanaf 14:45 gaat de dorpsdagvoorziening Kronenberg – Evertsoord door het leven als Kompeniej.

Debat burgerkracht

ZaalNa de officiële opening hebben we van 14:3o tot 16:30 onder leiding van Ben van Essen een interessant debat gehouden over de grenzen van burgerkracht. Een debat dat werd ingeleid door Jan Driessen die een gloedvol betoog hield over de patiëntenparticipatie van het gezondheidscentrum in America. Wat in zijn betoof erg aansprak was de manier waarop de dorpsraad America, samen met de initiatiefnemers, zoveel mensen uit het dorp heeft weten te betrekken. Zo is er een dorpspanel waar zo’n 50 mensen deel van uit maken en circuleren er enkele dorpsdagboeken waar mensen hun boodschap voor de toekomst van  het dorp in kwijt kunnen. Stuk voor stuk manieren om zoveel mogelijk draagvlak onder een geweldig initiatief als het gezondheidscentrum te krijgen. Na de bijdrage van Jan ging Piet Selen in op de vraag hoe een geweldig initiatief als de dorpsdagvoorziening Kronenberg de grenzen van de burgerkracht opzoekt. Een grens waarvan we ons af moeten vragen waar hij ligt, als we de cijfers van Piet volgen dat er reeds 2,5 miljoen mantelzorgers en 500.000 overige vrijwilligers actief zijn in de zorg in Nederland. Een sombere gedachte, die niet overeen lijkt te komen met de energie die in een dorp als Kronenberg los komt op het moment dat er iets van de grond getild moet worden. Niet voor niets is Kronenberg een van de 8 finalisten voor de dorpsvernieuwingsprijs 2013. Niet voor niets zijn in Kronenberg meer dan 100 vrijwilligers actief in de diverse projecten van de dorpsraad en in gemeenschapshuis de Torrekoel. Met een aantal voorbeelden schetste Piet ons vervolgens de zoektocht naar de balans tussen wat we mogen vragen aan burgerkracht enerzijds en wat we aan burgerkracht kunnen leveren anderzijds. Een balans die we ons als gemeentelijke politiek continue in het achterhoofd moeten houden als we de komende jaren voor beleidskeuzes staan op het gebied van bijvoorbeeld jeugdzorg, WMO en AWBZ. Piet sloot zijn betoog af met het staken van de zoektocht naar de grenzen, en de oproep: “Leve de mensen”.

Het vervolg

We hebben inmiddels 9 van de 16 dorpen bezocht, en we gaan met steeds meer energie door met bijeenkomsten in Lottum (juli, Judith Merkies en Michiel Servaes over Europa), Meerlo (30 augustus, Keklik Yucel over geloof en samenleving) en Melderslo (13 september, Loes Ypema over belang van kleine scholen). Noteer die data in de agenda’s en we zien jullie graag dan weer. Vergeet niet de overzichtspagina in de gaten te houden voor nieuwe uitnodigingen en verslagen van onze 16 dorpentour!

Advertenties
 1. gijsdeswart
  juni 16, 2013 om 9:59 am

  Roy, Prima. Was er graag bij geweest maar helaas. Gijs

 2. birgit op de laak
  juni 17, 2013 om 10:13 am

  Helemaal mee eens dat het een prachtige dag was in Kronenberg. Vrijwilligers en deelnemers hadden een prachtige openingsactiviteit voorbereid, met medewerking van lokale ondernemers en de basisschool. Vrijwilligers kookten een prachtig diner voor 40 mensen (deelnemers en gasten) van o.a. 20 kilo asperges en 10 kilo aardappelen die de dag ervoor met ijver door de dagvoorzieningsdeelnemers geschild waren. De schoolkinderen hadden feestelijke corsages gemaakt en met een vriendelijke wens klaargezet. Er waren Hemelse Wijnen en (van Encke-) vorstelijke aardbeien en heeerlijk roomijs van de Veldweide. En er werd een envelop bezorgd waarin een lokale zorgverlener een halfjaar gratis ondersteuning op zijn vakgebied aanbood aan de vrijwilligersploeg t.b.v. de deelnemers. Wederkerigheid en burgerkracht in optima forma.
  Op sommige fronten hebben we in onze gemeenschappen nog maar een kleine stap te zetten om klaar te zijn voor de toekomst op het gebied van zorg en welzijn. Fantastisch en bemoedigend om mee te maken.

 3. gijsdeswart
  juli 5, 2013 om 7:47 am

  Wet Financiering Politieke Partijen

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: