Home > 16 dorpentour, Lottum > 16 dorpentour: Judith Merkies en Michiel Servaes bezoeken Lottum (verslag)

16 dorpentour: Judith Merkies en Michiel Servaes bezoeken Lottum (verslag)


RozenhofDe zomervakantie is aangebroken. Voor de PvdA Horst aan de Maas echter geen reden om stil te gaan zitten. Na  America, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Evertsoord, Griendtsveen, Grubbenvorst, Hegelsom, Horst en Kronenberg brachten we donderdag 11 juli, met Judith Merkies (Europees Parlement) en Michiel Servaes (Tweede Kamer), een succesvol bezoek aan Lottum. Een bezoek in het teken van de 16 dorpentour, waarin we 16 maanden op rij, met 16 Tweede Kamerleden, onze 16 dorpen bezoeken. Met 20 huishoudens gesproken te hebben aan de deur, een mooie rondleiding bij de Rozenhof en 25 aanwezigen bij het politiek café over hoe ons Europa eruit moet zien was het een topdag!

Canvasactie

De middag begon met een canvasactie waarin we met 20 Lottumse huishoudens in gesprek ging over hun blik op de samenleving en de politiek. Op de vraag naar de grootste pluspunten van Lottum noemde 50% de sociale cohesie en 17% noemde de gezelligheid van het rozendorp. Op de vraag waar we als politiek in Lottum mee aan de slag moeten werd door 39% het groenonderhoud genoemd, gevolgd door 33% die geen negatieve punten wisten te noemen. Daarnaast zijn er een aantal heel concrete punten benoemd waar we als PvdA meteen mee aan de slag gaan.

Rozenhof

Na de canvasactie werd de avond voortgezet met een bezoek aan de Rozenhof waar Theo en Betty Kranz de passie van Lottum vol overgave over wisten te brengen op Judith Merkies die onder de indruk was van de verhalen van twee van de vele honderden Lottumse vrijwilligers over de roos, het dorp en de kracht die los komt als beiden samen komen. Een kracht die ondersteund dient te worden daar waar mogelijk.

Den HookHoe zou Europa eruit moeten zien?

De dag werd afgesloten in café den Hook met een politiek café over Europa. De 25 aanwezigen gingen op basis van inleidingen van varkenshouder Edwin Michiels, pastoor Ruud Verheggen en kleine recreatieve ondernemer Wietje Selen in gesprek over hoe Europa er volgens ons uit zou moeten zien.

Edwin Michiels opende de avond met zijn visie op Europa. Een ondernemer die, samen met zijn vrouw Elly, aangeeft dagelijks met Europa te maken te hebben en die zou willen dat Europa voor iedereen ook daadwerkelijke gelijkheid zou betekenen. Zo zet Nederland op vele gebieden een stapje extra maar vergeet het daarmee dat de spelregels voor Nederlandse bedrijven verslechteren. Judith Merkies ondersteunde zijn oproep tot een échte Europese Markt maar geeft ook de moeilijkheid aan, namelijk dat de oplossing deels in Europa en deels in Nederland ligt. Het onderdeel werd afgesloten door een oproep van Edwin die zegt dat zodra deze gelijke markt daadwerkelijk is gerealiseerd om de landbouwsubsidies dan in te zetten voor maatschappelijke doelen als kwaliteit van lucht en water.

Na dit economische aspect van Europa werd door pastoor Verheggen de nadruk gelegd op de moraal van de Europese Unie. Op de dag van het Europese patroonfeest. Een Unie die, volgens de Meerlose pastoor, is opgericht op basis van de Christelijk sociale leer, iets dat terug zou komen in de Europese vlag waar 12 sterren in verschillende culturen staan voor perfectie, maar ook voor  de Maria-verschijningen in Rue de Bacin Parijs. Een Unie die niet haar wil op zou moeten leggen maar middels samenwerking zou moeten komen tot het beste resultaat waarbij het erom gaat dat we het samen goed hebben. Met de beeldspraak van een kind dat we moeten helpen als het gevallen is, maar wel zelf moeten laten lopen schetst hij zijn balans op eigen verantwoordelijkheid en elkaar helpen wanneer het nodig is. Michiel Servaes ging in op de symboliek van pastoor Verheggen door te stellen dat zijn dag in het teken had gestaan van de herdenking van Srebrenica, 18 jaar geleden, en de grondwaarde van Europa dat we door het zijn van een Europese gemeenschap kunnen voorkomen dat dergelijke mensenrechtenschendingen nooit meer voor zullen komen en dat we, door het opzoeken van de universele waarden die we delen, beter uit de crisis komen. Judith Merkies sloot zich hierbij aan door te stellen dat er heel veel is dat ons bindt over de grenzen van geloofs en levensovertuiging heen en dat ze zich volledig kon scharen achter de oproep tot solidariteit.

Na deze diepe en inhoudelijke discussie over waarden en ethiek werd de discussie verder gevoerd over daar waar Europa de kleine recreatieve onderneming raakt en vooral dat het voor de ondernemer van ondergeschikt belang is waar binnen de overheid verantwoordelijkheden vallen, maar vooral dat ze goed geregeld zijn. Daarnaast is er een mooie discussie gevoerd over de schaaldiscussie groot- versus kleinschalig. Waar de overheid die discussie nogal tot een groot punt maakt, zien ondernemers het vooral in elkaar verlengde. Of het nu gaat om winkels of recreatieve ondernemers, voor beiden is een bestaansrecht met elk een eigen publiek. De uitdaging voor toeristische ondernemers in Noord-Limburg is niet de schaaldiscussie, maar vooral het geven van smoel aan de regio. Een aanpak waar we als fractie op ideeën zijn gebracht en mee aan de slag gaan en waar een aantal aanwezige ondernemers tijdens de naborrel al mee aan de slag is gegaan. En waar kan dat beter dan in Lottum, een schoolvoorbeeld van toerisme dat ontstaan vanuit de kracht van een dorp. Als fractie gaan we aan de slag met de bewegwijzering en met de rol van ons als gemeentelijke overheid in relatie tot het bestaan van kleine recreatieve ondernemers.

Het vervolg

We hebben inmiddels 10 van de 16 dorpen bezocht, en we vervolgen onze 16 dorpentour in Meerlo (30 augustus, Keklik Yucel over geloof en samenleving) en Melderslo (13 september, Loes Ypema over belang van kleine scholen). Noteer die data in de agenda’s en we zien jullie graag dan weer. Vergeet niet de overzichtspagina in de gaten te houden voor nieuwe uitnodigingen en verslagen van onze 16 dorpentour!

Advertenties
Categorieën:16 dorpentour, Lottum
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: