Home > 16 dorpentour, Melderslo > 16 dorpentour: Loes Ypma bezoekt Melderslo (verslag)

16 dorpentour: Loes Ypma bezoekt Melderslo (verslag)


Zaal MeldersloVrijdag 13 september hebben we in het kader van onze 16 dorpentour met Tweede Kamerlid Loes Ypma een bezoek gebracht aan Melderslo. Na bezoeken aan  America, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Evertsoord, Griendtsveen, Grubbenvorst, Hegelsom, HorstKronenberg, Lottum en Meerlo zijn we na dit bezoek op drie kwart van onze 16 dorpentour, een actie waarbij we elke maand met een Tweede Kamerlid een van onze dorpen bezoeken. Een verslag van weer een topdag!

Canvassen

Zoals al onze activiteiten zijn we ook in Melderslo begonnen met een canvasactie en de resultaten zijn bijna niet meer verassend te noemen. Van de kleine 20 huishoudens die we hebben gesproken gaf 59% aan dat de Sociale Samenhang het grootste pluspunt is van Melderslo, gevolgd door 18% die de rustige woonomgeving als belangrijkste punt zien. Bij de negatieve punten springt vooral de verkeersveiligheid er met 36% uit, gevolgd door onder andere het gebrek aan parkeerplekken met 12%.

Verkeersveiligheid

VlasvenstraatDeze zorg over de verkeersveiligheid sprong er ook bij de aanwezige dorpsraadsleden uit. Een grote frustratie is het ontbrekende trottoir aan de Vlasvenstraat, ter hoogte van de kruising met de Massenweg en met de Steegstraat. Een dag later zijn we met Thei Hagens van de dorpsraad ter plekke gaan kijken en de situatie is inderdaad gevaarlijk. Het frustreert enorm dat, terwijl de dorpsraad al zo’n twee jaar bezig is met realisatie van een trottoir en er zelfs al haar prioriteitsgelden voor heeft gespaard, er nog steeds geen trottoir ligt. Kinderen moeten omlopen en voor mensen met bijvoorbeeld een kinderwagen of een rollator ontstaan levensgevaarlijke situaties, zeker gelet op het vele vrachtverkeer op dat punt. Omdat we als fractie vinden dat er zo snel mogelijk wat moet worden gedaan hebben we schriftelijke vragen aan het college gesteld. Er moet zo snel mogelijk een passende oplossing komen voor de voetgangers op de Vlasvenstraat.

Het belang van scholen

Jan, Sjaak, LoesNa de canvasactie hebben we bij café zaal ’t Paradijs een zeer interessante discussieavond gehad over het belang van scholen voor kleine kernen met inleidingen van Jan Jenneskens (directeur Dynamiek Scholengroep) en Sjaak Sluiters (Vereniging Kleine Kernen Limburg). Kennis waar wij als fractie, en ook Loes als Kamerlid dankbaar gebruik van maken.

De inleiding van Jan Jenneskens ging, voorafgegaan door feiten en cijfers, vooral over het nemen van actie. Met een uitspraak van Martin Luther King opende hij de discussie. Je hoeft niet de hele trap te zien om de eerste trede te zetten. Hij hield vervolgens een hartstochtelijk pleidooi voor een goede samenwerking tussen scholen en gemeenten en riep de Tweede Kamer op om hen daar beleidsvrijheid te gunnen. Tevens pleitte hij voor een goede vervanging van de scholentoeslag. Hij besloot zijn bijdrage met de uitspraak dat wie snel wil gaan alleen gaat, terwijl wie ver wil gaan, samen gaat. Dat laatste geldt wat Jan betreft voor Dynamiek.

Sjaak Sluiters richtte zich vervolgens op de relatie tussen het sociale klimaat en een schoolvoorziening en hij benoemde daar Melderslo als goed voorbeeld waar men laat zien dat het erom draait wát je samen doet. Hij sloot af met een oproep om scholen en gemeenten samen te laten bekijken hoe men de toekomst tegemoet gaat. Een school is een voorziening waar mensen in een dorp identiteit aan verlenen en ook bereid zijn om voor te knokken. Gebruik dat gevoel en betrek mensen ook daadwerkelijk.

Loes Ypma haakte in op het verhaal van Sjaak door te stellen dat een school van onschatbare waarde is voor een dorp, maar dat de kwaliteit altijd leidend moet zijn. En ondanks de waarde van een school betekent het ontbreken daarvan niet dat er geen gemeenschap meer is. Een tweede prioriteit voor Loes is de bereikbaarheid van scholen of, zoals ze dat zelf zei, dat scholen op zijwieltjes bereikbaar moeten zijn. Tevens geeft Loes aan dat ze zich inzet voor samenwerking tussen scholen, zowel onderling als met andere maatschappelijke voorzieningen waarbij ze hoopt dat scholen van verschillende stromingen met elkaar samen gaan werken zonder hun eigen identiteit te hoeven verliezen.

De discussie die volgde was divers en intensief maar kwam continue terug op de noodzaak om samen te werken en ook vooral te beginnen. Met het eerlijke verhaal maar gericht op de toekomst. Een toekomst waar we wat onze fractie betreft vanavond mee zijn gestart.

Vervolg

We kijken tevreden terug op weer een succesvolle activiteit binnen de 16 dorpentour en gaan actief aan de slag met de aangedragen zaken. Daarnaast gaan we weer vol enthousiasme aan de slag met de volgende activiteiten binnen de 16 dorpentour. Kijk voor alle verslagen en nog geplande bijeenkomsten op ons 16 dorpentour overzicht!

Advertenties
Categorieën:16 dorpentour, Melderslo
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: