Home > AFC Ajax, Persoonlijk > Geachte heer van Gijzel …

Geachte heer van Gijzel …


Geachte heer van Gijzel,

U kent mij waarschijnlijk niet, vandaar dat ik me kort voor zal stellen. Alles is op dit weblog te lezen, maar een druk bezet man die verantwoordelijk is voor de openbare orde van een wereldstad als Eindhoven bespaar ik die tijdsinvestering.

Ik ben Roy Bouten, 29 jaar en met mijn vriendin woonachtig in Horst. Ik werk 40 uur per week (vaak wat extra want ik heb leuk werk) bij Covebo Uitzendgroep. In de avonden stop ik zo’n 20 uur van mijn vrije tijd in mijn raadswerk als gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid in Horst aan de Maas. Een leuke uitdagende job, zeker gelet op mijn portefeuille, als het gaat om de decentralisaties van jeugdzorg en AWBZ, de kanteling van de WMO  en de overige hervormingen in deze, voor de decentrale overheid, wellicht historische periode. Daarnaast zie ik het als een grote uitdaging de politiek dichter bij de mensen te brengen en ben ik redelijk actief met de organisatie van onze 16 dorpentour. 16 maanden op rij bezoeken we met 16 Tweede Kamerleden onze 16 mooie dorpen om middels een canvasactie, gevolgd door een themaavond met onze inwoners in gesprek te gaan. De avonden dat ik hier niet mee bezig ben stop ik in het voorzitterschap van Judoclub Lottum of werk ik als contactpersoon van de Lottumse Dorpsraad of de stichting Rozendorp Lottum. Aangezien ik een redelijk energiek persoon ben train ik tussendoor voor de marathon van Amsterdam op 20 oktober en ga ik daarna door voor Alpe d’Huzes.

Maar al schrijvende besef ik me dat u dit waarschijnlijk weinig interesseert. Want ik namelijk een groot nadeel meneer van Gijzel. Ik ben namelijk Ajacied. En nu is dat niet zo heel bijzonder, aangezien 4,3 Nederlandse belastingbetalers aangeven fan van Ajax te zijn (iets meer dan de 2 miljoen PSV’ers overigens). Het is ook nog niet zo bijzonder dat ik bij de 858.330 supporters hoor die vorig seizoen een wedstrijd van Ajax hebben bezocht (overigens ook dit ruim meer dan de 563.200 mensen die PSV bezochten). Waar het voor u bijzonder wordt is dat ik uitwedstrijden van m’n club bezoek. Kunt u niets aan doen, daar zijn PSV’ers over het algemeen niet zo bekend mee. Het is niet voor niets dat alleen Ajax en Feyenoord jaar in jaar uit de Nederlandse uitvakken uitverkopen en dat PSV ook hier ver achter loopt op Ajax en Feyenoord.

En u houdt daar niet zo van, van die vervelende Ajaxsupporters die hun cluppie graag komen steunen. Misschien dat u in heeft gezien dat alleen het geven van staatssteun niet genoeg is om de Amsterdamse hegemonie te doorbreken en dat het wegnemen van de steun van een vol uitvak uw volgende stap van competitievervalsing is, maar ik heb er, grofweg gezegd, flink de pest over in. En het excuus is briljant gevonden. Laten we werkzaamheden van Pro Rail (die al een jaar bekend zijn) gebruiken om ze de treincombi onmogelijk te maken. Dat we dat vorig jaar al hebben geprobeerd zijn die domme voetbalsupporters toch allang vergeten. Naast het feit dat we dat dus niet vergeten zijn, is het nog vele malen erger dat u aan elk alternatief weigert mee te werken. Het is zogenoemd geen optie.  Ontzettend hypocriet. Waarom? Feyenoord en Ado mogen met de bus naar Eindhoven en Utrecht zelfs met de auto. Het is dus logistiek prima in te regelen. Probleemloos. Als Ajax de bekerfinale speelt moeten er zo’n 10.000 Ajacieden met de bus naar Rotterdam. Probleemloos. Twee dagen voor de wedstrijd speelt Jong Ajax in Eindhoven tegen FC Eindhoven. Voor die wefdstrijd heeft u de 475 Ajacieden verplicht om af te reizen via een, juist ja, een buscombi. Het kan dus wel. Probleemloos. Een goed gemeentebestuurder onwaardig en een waar sociaal-democraat onwaardig. Als ik raadslid in uw gemeente was geweest was u er in elk geval niet zo makkelijk vanaf gekomen. Ik had namelijk niet geaccepteerd dat u zo duidelijk had gemaakt dat Eindhoven maar een provinciestad is en nooit bij Amsterdam in de buurt zal komen.

Naast het feit dat ik u er waarschijnlijk helemaal niets om geeft wie ik ben of wat ik doe, vraag ik me af of u eigenlijk wel beseft wat de gevolgen zijn van uw hypocrisie. Door keuzes als deze kan de media weer uitpakken. Want: “Door die werkzaamheden is het volgens de burgemeester onmogelijk om op een veilige manier supporters van Ajax naar Eindhoven te laten reizen. Vervoer met de bus, eventueel in combinatie met een overstap op de trein in Maarheeze, was geen optie”. Ik mag nu weer op m’n werk, in de fractie, op de sportclub, in m’n familie en weet ik niet waar nog meer uit gaan leggen waarom ik niet veilig naar PSV – Ajax kan met de bus. Door uw hypocrisie worden 1.200 goedwillende Ajax supporters weggezet als een verzameling tuig.

De kans dat u dit leest acht ik net zo groot als de kans dat u een goed bestuurder wordt, vrijwel nihil. Mocht er echter een wonder gebeuren dan wil ik u gerust stellen… Ik zal mijn  random reader meenemen naar Barcelona, waar m’n cluppie komende woensdag Champions League speelt. Ik ga daar met 2200 mede Ajacieden naar toe (dat zijn er slechts 1.800 minder dan dat uw PSV op dit moment voor haar thuiswedstrijden in de Europa League verkocht). Mocht u nog enige mate van bestuurskracht tonen, dan kan ik vanuit Barcelona alsnog een kaartje kopen.

Maar wat u ook doet, het doet niets af aan de karikatuur die u maakt van mij als voetbalsupporter. Het verandert ook niet hoe ik naar u als bestuurder kijk. En het houdt mij en de vele fanatieke Ajacieden ook niet tegen onze club overal en altijd te steunen.

Met sportieve groet,

 

 

Advertenties
Categorieën:AFC Ajax, Persoonlijk
 1. Jeroen beckers
  september 16, 2013 om 8:53 pm

  Mooi stuk roy, helemaal gelijk natuurlijk!

 2. Anton Waser
  september 16, 2013 om 10:09 pm

  Beste Roy,

  Keurige brief heb je geschreven en er staat precies in waar dit allemaal over gaat:
  over een burgemeester van een provinciestadje die zo nodig ook weer in het nieuws wil en
  daarmee de hobby van een hoop mensen verpest.
  Ik denk dat het ook niet voor niets is dat Philips een aantal jaren geleden besloot zijn hoofdkantoor maar van Eindhoven naar Amsterdam te verhuizen. Die waren dat provinciale gedoe daar waarschijnlijk ook meer dan zat.
  Ik wens je heel veel plezier in Barcelona, mijn zoon vliegt er morgenvroeg ook heen.
  Daar kunnen echte Ajacieden weer laten zien hoe trots zij op onze club zijn en de warme band die we door de historie met FC Barcelona hebben samen met de Catalanen delen.
  Hoop dat PSV dit jaar 6e of zo eindigt op de ranglijst, met zo’n beleid daar zijn zij het niet waard Nederland in Europa te vertegenwoordigen.
  met vriendelijke groeten,
  Anton Waser

 3. Leon van der Hoeven
  september 17, 2013 om 12:02 am

  Beste Roy,

  Per toeval is dit bericht mij onder ogen gekomen en ik kon het niet laten om ook even mijn reactie hier op los te laten. Dit is natuurlijk allemaal geoorloofd in de wereld van de sociale media, actie en reactie. Nou hier in tegenstelling tot mijn vrinden wat kritiek van mijn kant.

  Je bent een betrokken jongen in de lokale gemeenschap, erg leuk allemaal, maar is dit werkelijk relevant om te vermelden? Het maakt op mij een nogal naïve indruk alsof je jezelf moet bewijzen. Ook het vermelden van de in jou ogen veelzeggende cijfers over ditjes en datjes van een voetbalclub getuigt van een kinderlijk machisme. Maar goed dit is natuurlijk puur wat ik kan afleiden uit dit ene stuk, de rest heb ik nog niet gelezen, maar ik moet toegeven, je hebt me wel geprikkeld.

  Ik moet je wel gelijk geven in de tekortkoming van de heer van Gijzel, maar jij als speler in het politieke spel zult toch wel moeten begrijpen dat het nou eenmaal zo werkt, dat macht (bijna altijd) per definitie slecht is. Kijk maar eens naar Woutertje Bos die zijn verantwoordelijkheden ten opzichte van ons aller Nederland in de steek liet om ergens anders zijn zakken te vullen. Dit moet jou als PvdA’er toch bekend zijn.

  Voetbal interesseert me al lang niet meer, vroeger wel hoor, maar dat was in de tijd dat er nog mannen op het veld stonden. Als ik dit zo lees, kan ik alleen maar concluderen dat de fans naast het veld, net zo verwijfd zijn geworden als de homofielen op het veld (waarvan er overigens geen een, durft uit de kast te komen).

  Bij deze mijn kritische noot, doe er vooral je voordeel mee.

  Groet,

  Leon.

  • september 18, 2013 om 2:01 am

   Zoals op Social media al aangegeven is het stuk deels geschreven uit frustratie. Ik kan niet ontkennen dat de cijfertjes daar vandaan komen. Het voorstelstukje heeft echtervwel degelijk een reden. Niet om mezelf te bewijzen, maar wel om te laten zien dag achter elke supporter een persoon schuil gaat. Een persoon die wordt gestraft voor iets waar hij volledig buiten staan en daardoor ook nog in een hokje wordt geplaatst. Maar ik denk dat zonder de frustratie het stuk wat korter was geweest 😉

 4. bas
  september 17, 2013 om 4:10 am

  het ligt niet aan psv maar aan van gijzel en anton… de reden waarom het hoofdkantoor naar 020 is verhuisd is omdat ze daar yab yum hebben en in eindhoven niet

 5. september 17, 2013 om 7:10 pm

  Beetje jammer dit Roy, toch succes met de 16 dorpen tour

  • september 18, 2013 om 2:04 am

   Gelukkig mogen we van mening verschillen. En dank voor de succeswensen!

 6. Chris
  september 20, 2013 om 5:14 pm

  Goed stukje!
  Wat let je deze even door te sturen via e-mail: r.van.gijzel@eindhoven.nl ??

  • september 21, 2013 om 3:54 pm

   Chris, heb hem via zijn Twitter account diezelfde dag nog aan hem gericht maar helaas geen reactie gekregen.

 7. Watching football is not a crime.
  september 20, 2013 om 8:46 pm

  Ik stem al 22 jaar PvdA, maar voor is dit nu echt een reden om het voortaan niet meer te stemmen. Die PvdA bestuurders zijn hun achterban voorgoed kwijt. En straks maar achter de oren krabben. Misschien voor jou ook een reden om te switchen Roy.

 8. psv fan
  september 24, 2013 om 6:03 am

  Het klopt dat meer mensen in Nederland zeggen fan te zijn van uw club dan van PSV. Maar als ik de getallen die u hier aangeeft tegen elkaar wegzet blijkt dat de PSV fan relatief meer wedstrijden bezoekt en ook vaker naar uitwedstrijden gaat. Fans van uw club staan dan ook bekend als teletekst supporters.
  Daarnaast rekent Ajax altijd met verkochte kaarten wat een vertekend beeld geeft omdat deze niet in overeenstemming is met de daadwerkelijke aantal bezoekers. Veel kaarten zijn namelijk afgenomen door bedrijven die behoudens de topwedstrijden deze niet aan de straatstenen kwijt raken wat mij afvraagt voor wie de Ajax fan nu werkelijk komt. Voor de club uit Amsterdam of om de tegenstander te aanschouwen?
  Verder wil ik u erop wijzen dat de eerste keer dat PSV naar Barcelona reisde zij meer dan 6000 !!!! Eindhovense fans meenam.

  Over het subsidie verhaal zullen we het een andere keer hebben. Na mijn weten is PSV namelijk in tegenstelling tot Ajax, 1 van de weinige clubs in Nederland die nog nooit een cent overheids steun heeft gehad.

  De groeten uit Brabant.

  • september 24, 2013 om 6:52 am

   Ik nam uw reacties redelijk serieus, tot u een wedstrijd uit 1978 gaat vergelijken met nu. Ajax nam in 1969 ook 40.000 man mee naar Parijs. Dat waren echter tijden die totaal niet te vergelijken zijn. En het relatief grotere aantal uitwedstrijden slaat werkelijk kant nog wal. De laatste jaren is bijna elke uitwedstrijd voor Ajax uitverkocht en ook bijna altijd binnen enkele seconden/minuten. Bijna elke uitwedstrijd hadden we honderden kaarten extra kunnen verkopen. Daarentegen kent elke Nederlandse voetbalsupporter uw club als Famous For Not Travelling. Maakt mij niet uit hoor, maar een opmerking dat PSV supporters relatief meer uitwedstrijden bezoeken is dan gewoon bizar.

   Ik heb overigens nergens subsidie genoemd, ik heb staatssteun genoemd. Dat zijn niet mijn woorden, maar woorden van de Europese commissie. Er is dan wel beroep aangetekend, tot op heden is dat niet gegrond verklaard.

   En u vraagt zich af of Ajacieden voor Ajax of de tegenstander komen? Daar geef ik u groot gelijk in. U moet echte wel toegeven dat dat bij elke club zo is. Waarom is PSV -Ajax anders uitverkocht en zijn er bij de EL slechts 10.000 supporters?

   • psv fan
    september 24, 2013 om 7:40 am

    Het gaat niet om het aantal wedstrijden. Maar de getallen die u hier vermeld. 4.300.000 supporters waarvan er 3.431.660 nooit een wedstrijd bezoeken.
    En terwijl uw supportersschare ruim 2x zo groot is (volgens u, ik denk dat dat nog wel een factor groter is) zijn de aantallen die uitwedstrijden bezoeken lang niet zoveel meer.

   • psv fan
    september 24, 2013 om 7:54 am

    Ps wedstrijd Barça-psv was eind jaren 90. Zeg maar de pre-ryan air tijd. Toen een vlucht een vermogen kostte en fans nog 20 uur enkele reis in een bus zaten.

 9. september 24, 2013 om 8:13 am

  Nogmaals. Appels met peren. Als het stadion is uitverkocht (ik zeg dus niet vol, maar geen kaarten meer te krijgen) kunnen die anderen geen kaart kopen. Daarnaast noemde u zelf ‘de eerste keer’ dat PSV tegen Barcelona speelde, dat was in 1978. Maar lijkt me dat we hier niet uitkomen. Gefeliciteerd met de overwinning. De strijd is echter nog lang niet gestreden 🙂

 10. PSV fan Woensel
  september 24, 2013 om 8:39 am

  ach ja, als we dan toch over aantallen praten… hoeveel seizoenskaarthouders had Ajax voordat de ArenA er was? juist ja.. 7000 – 8000.. niets om trots op te zijn.. Jullie basis bestaat uit een kleine 10.000 echte fans en 40.000 glorie hunters en daarnaast 4.000.000 teletekst supporters..

  de strijd is inderdaad nog niet gestreden.. dat is het mooie van voetbal.

 11. Jonas
  november 30, 2014 om 2:52 pm

  Mijn god wat een kinderachtig stukje. Ben ik blij dat ik niet in Horst aan de Maas woon en vertegenwoordigd word t door jou. Het meest gebruikte woord is IK….zelfingenomen ventje!

  • november 30, 2014 om 3:28 pm

   Bijna net zo kinderachtig als je e-mailadres niet toe durven voegen of je mening over iemand te baseren op een, en zoals toegegeven uit frustratie geschreven, stukje. Gelukkig baseren onze inwoners hun keuze op beleidskeuzes die hun volksvertegenwoordigers maken in plaats van hun vrije tijd.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: