Home > 16 dorpentour, Sevenum > 16 dorpentour: Bert Otten bezoekt Sevenum (verslag)

16 dorpentour: Bert Otten bezoekt Sevenum (verslag)


Bert Otten Sevenum 2Afgelopen zaterdag, 23 november, bezochten we met vice-voorzitter Bert Otten Sevenum. Na bezoeken aan America, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Evertsoord, Griendtsveen, Grubbenvorst, Hegelsom, HorstKronenberg, Lottum , Meerlo, Melderslo en Meterik was dit het 14e dorp dat we in iets meer dan een jaar hebben bezocht. Bezoeken met landelijke of Europese politici die tot doel hebben om burger en politiek dichter bij elkaar te brengen. Een bezoek dat we, net als de 13 eerdere bezoeken, starten met huis aan huis gesprekken over het dorp en de gemeente en bezoeken die we allemaal afsluiten met een themabijeenkomst.

In Sevenum zijn we met 9 vrijwilligers bij ruim 40 huishoudens langs gegaan om het gesprek aan te gaan. Vergezeld met de bekende rode roos werd gesproken over Sevenum, Horst aan de Maas, Nederland en Europa. Bij de positieve punten van Sevenum werd de Sociale Samenhang door 44% van de gesproken inwoners het vaakst genoemd, gevolgd door de rustige woonomgeving met 24% en de levendigheid met 15%. Bij de negatieve punten wist ruim 1 op de 3 geen negatief punt te benoemen. Verkeersveiligheid scoorde met 27% het hoogst als concreet aandachtspunt, gevolgd door het gebrek aan voorzieningen voor kinderen en jongeren. De groep tussen 16 en 18 werd vaak benoemd. Deze punten scoorden ook het hoogst op de vraag waar we als gemeentepolitiek prioriteit aan moeten geven. Tenslotte werd gevraagd waar de prioriteit landelijk zou moeten liggen. Werkgelegenheid en goede zorg werden veruit het vaakst benoemd. Ook zijn er nog een aantal persoonlijke gesprekken geweest met mensen die behoefte hebben aan contact met ons ombudsteam of die met andere vragen zitten. Hier gaan we uiteraard persoonlijk op in.

Tijdens de themabijeenkomst in de Sevewaeg werd met zo’n 20 aanwezigen gesproken over sociaal ondernemerschap. Bert Otten sprak in een bevlogen betoog over hoe wij in dit geval als Partij van de Aanpak aan de slag gaan. Als samenleving hebben we in zijn optiek een verantwoordelijkheid, maar juist binnen de solidariteitsgedachte hebben we ook een individuele verantwoordelijkheid naar elkaar. Binnen het sociale ondernemerschap zijn heel veel mensen met fantastische ideëen, als overheid moeten we deze ondernemers stimuleren. Bert geeft aan dat dit kan door een drietal pijlers te volgen. Allereerst breed inzetten op Social Return, mits het op een sociaal verantwoorde manier wordt ingezet. Denk hierbij aan het voorkomen van verdringing of oneerlijke concurrentie. Een tweede pijler is het betrekken van ondernemers bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Denk hierbij aan een MVO Pact waarbij je daadwerkelijk samen met ondernemers op kunt trekken. Tenslotte moet er in worden gezet op nieuw ondernemerschap. We moeten hierbij ook binnen de mogelijkheden denken. Waarom de BBZ niet inzetten als starterskrediet voor sociale ondernemers? Tijdens de discussie werd een aantal keer verwezen naar België, waar ze met de sociale economie soms veel verder zijn dan wij. Maar ook werd er terug gekeken naar het verleden. Het belang van vaktechnisch onderwijs dat ook nog aansluit op de vraag die de arbeidsmarkt kent. De discussie werd afgesloten met de oproep om samen te werken. Zowel regionaal als landelijk en zelfs Europees. Sociaal ondernemerschap is niet de oplossing voor alles, maar wel een kwestie van kansen zien en kansen pakken.

Al met al weer een topdag binnen onze 16 dorpentour. Helaas hebben we nog maar twee etappes te gaan voordat we onze 16 dorpentour af hebben gerond. Het is echter pas een begin van het meer betrekken van onze burgers bij de politiek. Voordat we bekend maken hoe we dit in het vervolg gaan doen staan eerst bezoeken aan Swolgen (op 13 december met Roelof van de Laar) en Tienray (januari) op het programma. Graag tot dan of bij een van de andere activiteiten van onze 16 dorpentour!

Advertenties
Categorieën:16 dorpentour, Sevenum
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: