Home > 16 dorpentour, Swolgen > 16 dorpentour: Roelof van Laar bezoekt Swolgen (verslag)

16 dorpentour: Roelof van Laar bezoekt Swolgen (verslag)


Canvassen SwolgenAfgelopen vrijdag, 13 december, deed de 16 dorpentour Swolgen aan. Na bezoeken aan  America, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Evertsoord, Griendtsveen, Grubbenvorst, Hegelsom, HorstKronenberg, Lottum , Meerlo, Melderslo, Meterik en Sevenum alweer het 15e dorp dat we sinds de start in november 2012 hebben bezocht. Bezoeken met landelijke of Europese politici die tot doel hebben om burger en politiek dichter bij elkaar te brengen. Bezoeken die allemaal worden gestart met gesprekken bij mensen thuis. Gesprekken over hoe onze inwoners kijken naar hun dorp en naar onze gemeente. En net als alle andere bezoeken, sloten we ook in Swolgen af met een themabijeenkomst.

Wat vindt Swolgen?

In Swolgen hebben we met 23 huishoudens gesproken. Van de gesproken huishoudens gaf drie kwart aan dat de sociale samenhang het grootste pluspunt van Swolgen is, gevolgd door 17% die de rustige woonomgeving benoemde. Bij de negatieve punten en de zaken waar we ons als PvdA Horst aan de Maas voor in zouden moeten zetten waren de antwoorden diverser. Volgens Swolgen zouden we aan de slag moeten met voorzieningen voor kinderen en jeugd (26%), woningbouw (22%) en het onderhoud van de openbare ruimte (13%). De uitkomsten van deze gesprekken nemen we, met de in totaal 314 gevoerde gesprekken en de 15 themabijeenkomsten, mee bij de vorming van ons verkiezingsprogramma en onze dagelijkse politieke activiteiten.

Ontwikkelingssamenwerking

Zaaltje SwolgenTijdens de themabijeenkomst spraken zo’n 15 mensen met Tweede Kamerlid Roelof van Laar over ontwikkelingssamenwerking. Roelof van Laar, die als directeur van Stop Kindermisbruik jarenlang heeft geknokt tegen gedwongen prostitutie, is als Kamerlid druk met de bestrijding van AIDS, het vechten voor kinderrechten en de besteding van noodhulp. Dat doet hij in de Kamer en door het schrijven van een boek. In “Een meisje als Roopa” vertelt hij het schokkende en emotionele verhaal van zijn strijd tegen de seksindustrie. Als afdeling hebben we een aantal boeken aangeschaft. Boeken die, voorzien van een citaat van Roelof, doorgegeven zullen worden om ook onze bijdrage te leveren aan bewustwording. Een van de boeken heeft inmiddels een warm plekje gevonden in het boekenbastion van Tante Pollewop.

In een bevlogen discussie werd vervolgens gesproken over de rol van gemeenten en bedrijfsleven in ontwikkelingshulp nieuwe stijl. Het begint bij hele basale zaken. Duurzaam inkopen door de gemeente zelf, het opnemen van Fair Trade in subsidieovereenkomsten maar ook aanbieden van expertise aan steden waar bijvoorbeeld een stedenband mee is zijn goede eerste stappen. Maar ook de link tussen ontwikkelingshulp en handel werd uitgebreid besproken en het beleid dat de PvdA nu landelijk uitvoert. Een zeer nuttige en interessante bijeenkomst die ons als afdeling weer veel extra voeding heeft gegeven om met onze solidariteit aan de slag te gaan.

Vervolg

We willen Swolgen dan ook bedanken voor haar inbreng in weer een geweldige avond gehad binnen onze 16 dorpentour. De 16 dorpentour die we op 18 januari in Tienray afsluiten. Graag tot dan! Kijk voor alle verslagen van onze 16 dorpentour tot nu toe op onze 16 dorpentour pagina!

Advertenties
Categorieën:16 dorpentour, Swolgen
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: