Home > 16 dorpentour, Tienray > 16 dorpentour: Hoe bouw je mee aan Tienray? (verslag)

16 dorpentour: Hoe bouw je mee aan Tienray? (verslag)


TienrayIn november 2012 beloofden we in 16 maanden, met 16 prominente politici onze 16 dorpen te bezoeken. Nu, 15 maanden later, hebben we op zaterdag 18 januari, in Tienray onze 16 dorpentour afgesloten. Na bezoeken aan America, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Evertsoord, Griendtsveen, Grubbenvorst, Hegelsom, HorstKronenberg, Lottum , Meerlo, Melderslo, Meterik, Sevenum en Swolgen een mooie afsluiter van de 16 dorpentour maar vooral een eerste stap in een nieuwe politieke cultuur.

Wat vindt Tienray?

We hebben huis aan huis met zo’n 30 huishoudens gesproken. Bij de pluspunten van Tienray werd de sociale samenhang door 56% van de inwoners genoemd, gevolgd door de rustige woonomgeving (16%) en het winkelaanbod (12%). Bij de negatieve punten scoorde de verkeersveiligheid met 48% veruit het hoogste. Aandachtspunten hierbij waren de parkeerproblematiek, de drukte op de doorgaande wegen, de straatverlichting en de snelheid in het dorp. 24% Van de ondervraagden wist geen negatieve punten te benoemen.

Wat vinden onze dorpen?

Nu we de 16 dorpentour af hebben gesloten is het interessant om de resultaten eens op een rij te zetten. Van de bijna 400 gesproken inwoners noemde 40% sociale cohesie als grootste pluspunt, gevolgd door de rustige woonomgeving met 32%. En ondanks dat in elk dorp andere zaken spelen om te verbeteren valt op dat in de breedte toch 20% het gebrek aan winkels benoemd, gevolgd door de verkeersveiligheid (16%), voorzieningen voor kinderen (10%) en 11% van de mensen die geen negatieve punten wisten te benoemen.

Hoe bouw je mee aan je dorp?

De themabijeenkomst in café ’t Pleintje werd door ruim 20 mensen bezocht. Na een presentatie van Truus Knoops en Huub Driessen over hun visie op de toekomst van Tienray gingen de aanwezigen in gesprek over Tienray en burgerparticipatie. Helaas kon door verkeerd gestuurde uitnodiging de dorpsraad niet aanwezig zijn, maar het verhaal van Truus en Huub, eerder besproken in april 2013, was een mooie basis voor het gesprek. Het belang van vrijwilligers, een goede centrale accommodatie, verenigingen en de functie van de kerk en het bezinningstoerisme zijn uitgebreid besproken. Niet alleen over Tienray, maar ook vanuit de burgerparticipatie rondom het gezondheidscentrum America, waar men met de dorpsdagboeken een prachtig instrument in heeft gezet, en de dorpsdagvoorziening Kronenberg-Everstoord. Voor ons als Partij van de Arbeid een mooie taak om dit in onze standpunten te verwoorden. Een uitdaging die we graag aangaan en waarvan we zijn overtuigd dat ons dat prima gaat lukken.

16 dorpentour

Onze 16 dorpentour is daarmee afgesloten, maar, zoals eerder gezegd, dit is pas het begin. We hebben 400 mensen gesproken die daarmee mee hebben gepraat over ons verkiezingsprogramma. Nu gaan we van de 400 naar de 4000, om dit programma van Horst aan de Maas, ook samen met de inwoners uit te gaan voeren. Wij hebben ontzettend veel zin in die klus en zullen daar 200% voor in gaan zetten. Gelukkig hebben we met onze 16 dorpentour een mooi naslagwerk opgebouwd. Bekijk onze verslagen (op dorp gesorteerd) nog eens rustig en neem gerust contact met ons op.

Advertenties
Categorieën:16 dorpentour, Tienray
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: