Home > Alpe d'Huzes, Persoonlijk > Road to Alpe d’HuZes 2014 (6): Graaiers

Road to Alpe d’HuZes 2014 (6): Graaiers


LBL-55 Juni 2014 doe ik mee aan Alpe d’Huzes. 6 keer Alpe d’Huez opfietsen, in totaal 180 kilometer, om geld op te halen voor de strijd tegen kanker. Op mijn actiepagina houd ik een blog bij over mijn Road to Alpe d’Huzes. Uiteraard plaats ik de stukjes ook hier. Zaken die ik meemaak, of waar ik over nadenk tijdens de duizenden trainingskilometers. Wil je me volgen of steunen of wil je m’n persoonlijke motivatie lezen? Ga dan naar m’n actiepagina!

Graaiers

Minder geld Alpe d’HuZes’ luidde de kop op rtl.nl afgelopen 6 mei. Tot op dat moment was er volgens een woordvoerster namelijk 6,2 miljoen euro opgehaald. Een bedrag dat in het niet valt bij de 29 miljoen euro die in 2013 werd opgehaald. Het artikel sluit af met de zin: “Vorig jaar ontstond ophef over de declaraties van de organisatie van het evenement”. Hiermee wordt gewezen naar de declaraties van Coen van Veenendaal, een van de oprichters van de stichting Alpe d’HuZes die vorig jaar 160.000 euro declareerde en naar aanleiding van een artikel op NRC.nl volledig met de grond gelijk werd gemaakt. Hij was een graaier, een zakkenvuller en op twitter werd hem een pijnlijke dood toegewenst. Dat achteraf blijkt dat zowel de organisatie van Alpe d’HuZes, in naam van voorzitter Johan van de Waal, alsook KWF wisten van de declaraties van in totaal 215.000, werd pas later bekend.

Achteraf bezien is er 215.000 euro betaald aan iemand die in 6 jaar zo’n 100 miljoen euro op heeft gehaald voor de strijd tegen kanker en daar jaren lang dag en nacht voor heeft gewerkt. Uit liefde voor dierbaren en uit passie voor zijn doel om kanker binnen 10 jaar een chronische aandoening te laten zijn. Naast dat dit een ongekende return on investment is, stond meteen het hele leven van Coen van Veenendaal op z’n kop. In plaats van vluchten besloot hij gewoon door te werken aan zijn doel, maar dan volledig onbetaald en interend op zijn spaargeld. Argos maakte er een duidelijke, korte, reportage over. Een reportage die mensen heel anders naar Coen van Veenendaal zal doen kijken. Sterker nog: Ik heb een ontzettende hekel aan graaiers, maar doe mij meer Coen van Veenendaals!

Maar ondanks dat ik de mediahetze en de gevolgen buiten proportioneel vind, baal ik nog meer van de gevolgen voor de strijd tegen kanker. Door populistische oneliners zal er dit jaar tussen de 10 en 20 miljoen minder op worden gehaald voor de strijd tegen die verschrikkelijke en oneerlijke strijd. Want al die fietsers en donateurs die nu geen bijdrage leveren hebben daarmee geen invloed op de organisatie en bijkomende kosten, ze dragen slechts bij aan de negatieve beeldvorming. De oorzaak is niet een declaratie, de oorzaak is de zucht van de media om te roepen. Geen uitgebalanceerde berichtgeving, maar populisme. Gelezen willen worden. De 10 tot 20 miljoen gaat ten koste van onderzoek naar kanker. Onderzoek dat het leven kan redden van die jonge vader met darmkanker, van dat neefje van 8 met leukemie, van die zus van 40 met borstkanker en van die partner van 67 met een melanoom. Al die mensen waar ik, en met mij nog ruim 4.000 wandelaars, hardlopers en fietsers, de sportieve en financiële strijd voor aangaan.

Dus kappen nu met al die negatieve publiciteit. Geef Alpe d’HuZes en haar initiatiefnemers haar goede smoel terug. Want elke organisatie die in zo’n korte tijd en tegen zo weinig bestuurskosten zoveel geld ophaalt heeft recht op deze positiviteit. Want alleen samen trappen we kanker de wereld uit. Dus: Kappen met de negativiteit, klik op die link en doneer. Want elke euro telt. Juist nu!

Advertenties
Categorieën:Alpe d'Huzes, Persoonlijk
  1. Rieky
    mei 13, 2014 om 4:11 pm

    Een dikke pluim voor diegenen die WEL meedoen, voor alle vrijwilligers en voor diegenen die WEL doneren. Heb je nog niet gegeven, het kan nog steeds. Iedere gift groot of klein is welkom.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: