Home > AFC Ajax, Persoonlijk > Beste Luuk Koelman…

Beste Luuk Koelman…


Luuk KoelmanBeste Luuk Koelman,

Ik ga proberen m’n mening over je column ‘Ajax houdt van zijn hooligans’ te duiden. Ik hoop dat je me de spelfouten vergeeft, aangezien volgens jou de kans groot is dat ik analfabeet ben. En even voor de duidelijkheid… dit is geen pleidooi voor geweld voordat me dat weer verweten wordt, dit is een pleidooi voor eerlijke media en een eerlijk maatschappelijk debat. Een basistaak voor media in een goede democratische rechtstaat.

Waarom de column me raakt? Omdat ik in Parijs was. Eén van die 850 randdebielen. En buiten misschien wat slecht dansen uit de maat om 4:00 uur in een Parijse kroeg hebben de Parijzenaars geen last van me gehad. Waarom ik dan hier reageer? Omdat je je mening onderbouwt met onwaarheden.

Allereerst neem je onjuiste feiten over. Je geeft aan dat de 95 arrestanten geen kaart hadden, dit is feitelijk onwaar. Je kunt je baseren op een stuk van sporza.nl, maar elke zichzelf respecterende journalist/columnist zou dit even controleren. Er stonden in het uitvak gewoon tientallen jongens die in die kroeg zaten en nadat bleek dat ze een kaart hadden zijn vrijgelaten. De arrestaties zijn verricht omdat er teveel Ajacieden op een plek waren. Dat er 41 jongens met een kaartje waren heeft trouwens ook de pers gehaald. Misschien de volgende google search verder kijken dan de eerste link? Tot zo ver onwaarheid 1.

Daarnaast zeg je dat een Ajax woordvoerder het voor de 95 raddraaiers opneemt door te zeggen dat de maatregelen van de Franse overheid overtrokken zijn. Dat standpunt is echter niet gedaan naar aanleiding van de arrestaties, zoals jij suggereert, maar op 21 november, ruim voor de wedstrijd. Destijds groot in de landelijke media. Tot zo ver onwaarheid twee.

Ten derde geef je aan dat Ajax €25.000,- per kwartaal betaald aan de harde kern. Onzin. Er is een budget van €100.000 euro voor sfeeracties zoals bijvoorbeeld de vlaggetjes voor een Champions League wedstrijd. Dat wordt in twee delen van 50.000 euro betaald en acties gebeuren in overleg met Ajax. Nu hoor ik mensen denken, wat maakt het uit of er 4 keer 25.000 of 2 keer 50.000 wordt overgemaakt? Het gaat erom dat de bronnen niet worden gecontroleerd. Een journalistieke doodzonde. Daarnaast is het geen budget voor de harde kern, maar voor mensen die de dag voor een Champions League wedstrijd vrij nemen om 50.000 vlaggetjes te steken. Onwaarheid nummer 3.

Begrijp me niet verkeerd. Iedereen mag een mening hebben over voetbalsupporters of voetbalhooligans, maar als een journalist/columnist zijn mening onderbouwt met gedateerde bronnen, geen wederhoor toepast en daarnaast ook nog in stigma’s denkt dan kan ik er niets anders van maken dan dat ik het broddelwerk vind. Een krant onwaardig. Misschien dat het stuk daarom in de Metro staat, en niet in een kwaliteitskrant. Maar ik heb er eigenlijk alweer genoeg woorden aan vuil gemaakt. Ik ga weer aan het werk. Want misschien weet je dat niet, dat doen fanatieke voetbalsupporters. Werken en belasting betalen. Zodat ze hun cluppie op een positieve manier kunnen steunen. Net zoals 99% van de fanatieke supporters, van welke voetbalclub dan ook. Die verdienen het niet om door mensen als jij, zonder kennis van zaken en in een broddelstuk gebaseerd op onwaarheden, uitgekotst te worden.

Met vriendelijke groet,

Roy Bouten

Advertenties
Categorieën:AFC Ajax, Persoonlijk
 1. Ano Niem
  november 28, 2014 om 2:31 pm

  De vorm van de Metro zorgt keer op keer voor verwarring. Ze verschijnen als krant, maar zijn de concurrent van Facebook, 9Gag, Whatsapp, Dumpert et cetera. De vorm (krant) zorgt ervoor dat hun content als journalistiek de wereld in wordt geslingerd. Maar ze zijn absoluut geen nieuwskrant. Ze zijn een doorgeefluik, een roddelblad en een lifestylemagazine. Ze hoeven zich daarom niet te houden aan de journalistieke principes die elders hoog in het vaandel staan.

  Mijn vermoeden is dat de columnist het te druk had met treinen opruimen om zijn verhaal te checken. Dat is namelijk de deal die Metro heeft: ze mogen hun krant verspreiden op stations als ze in ruil daarvoor treinen schoonmaken.

 2. november 28, 2014 om 2:42 pm

  Beste Roy, ik kan me volledig verenigen met je uitspraken oven de media. Ik ga/kan al jaren niet meer naar de wedstrijden, maar in het verleden altijd. Wij maakten heel vaak mee dat we van een wedstrijd thuis kwamen, midden in de nacht, zonder problemen in de uitspelende stad, dat we de krant pakten en dat we zagen dat we wel heeeeel erg ons best hadden gedaan om de politie tegen te werken. Dit terwijl er NIETS aan de hand was geweest.
  ZWART MAKEN VAN SUPPORTERS BLIJFT MAAR DOORGAAN. Volgens mij is dit toch een vorm van geschiedvervalsing !!!!

 3. Willem
  november 28, 2014 om 10:59 pm

  Geachte heer Bouten,

  Als lid van het hoofdbestuur van de stichting WatsWaaris, heb ik er behoefte aan om de definitie van “kwaliteitskrant” en “journalist” nader te verklaren.

  De aanduiding ‘kwaliteitskrant’ is al geruime tijd een onderwerp van menig gesprek. Felle debatten zijn het gevolg. Naar aanleiding van de laatste column van Luuk Koelman is het debat weer opgelaaid.
  Ook over andere schrijvers – die de media voorzien van het benodigde leesvoer – gaan tal van verhalen.

  Wij, van WatsWaaris, hebben de genoemde onderwerpen uitvoering, op 01-04-2014, aan een wetenschappelijk onderzoek onderworpen. Wij zullen dit onderzoek, jaarlijks op dezelfde datum, evalueren. De eerste conclusies geef ik hieronder kort weer.

  A L G E M E E N:
  A). Het papiergewicht is bij vrijwel alle kranten gelijk, gemiddeld 48,7 grams. Alleen kranten met een zware christelijke grondslag wegen iets meer, gemiddeld 48,9 grams.
  B). Krantenpapier wordt hoofdzakelijk gemaakt van papierpulp en hout. Het gebruikte hout wordt gekapt in sprookjesbossen die ook veel hoge bomen bevatten. Daarnaast veelal een extra toevoeging van populieren, het zogenaamde waaibomenhout.
  C). Bij populaire kranten ziet men vaak een hoge concentratie van sprookjesbossenhout in het papier.
  D). Bij media op politieke grondslag en de opiniebladen wordt vaak hout toegevoegd van lange bomen.
  E). Bij de gratis bladen wordt meestal uitsluitend pulp en hout uit het sprookjesbos gebruikt. Hier wordt altijd extra hout toegevoegd van populieren.
  F). Het lettertype, Times Roman of daarvan afgeleid, wordt door alle kranten gebruikt. Alleen De Telegraaf gebruikt vaak eetbare letters. De zogenaamde chocoladeletters.

  E M P I R I S C H:
  A). Meest functioneel: De vis wordt nog steeds verpakt in krantenpapier. Er is een lichte tred om versnipperde kranten te gebruiken in de kattenbak in plaats van korrels. Bij gemis aan toiletpapier, is de krant nog steeds een uitstekend alternatief om je gat af te vegen.
  B). De achterkant van ieder redactioneel artikel is nog altijd een advertentie, het adagium dat een journalist de achterkant van een advertentie volschrijft, klopt dus.

  Hopelijk heb ik u naar voldoening voorgelicht. Het staat u vrij om zowel de algemene als de empirische bevindingen te gebruiken in uw verdere debat met de heer Koelman.

  Met vriendelijke groet,

  Willem

  Lid hoofdbestuur stichting WatsWaaris

 4. Willem medewerker Ajax
  november 29, 2014 om 1:46 pm

  Volhouden Roy, wij staan achter je.

  Op de website Koelman.com hebben wij Koelman ernstig gewaarschuwd. De onderstaande brief is zojuist verzonden.
  ———————————
  Geachte heer Koelman,

  Refererend aan mijn eerste persoonlijke schrijven aan u: U was gewaarschuwd. Ik schreef: “Als ik u was, meneer Koelman, zou ik maar eens een toontje lager gaan zingen. Straks heeft u een aangifte voor smaad en ophitsing aan uw broek hangen.”

  Maar… wie schets mijn verbazing; u gaat een toontje hoger zingen. Een van onze meest trouwe Holy-Fans, de Edelachtbare Heer Roy Bouten heeft zich bij mij over u beklaagd. Hij kwam vol emotie en huilend, gisterenavond laat, bij ons binnen. Totaal reddeloos. Nu ben ik als jeugd- en opbouwwerker bij Ajax wel wat gewend, maar dit hadden wij nog nooit eerder meegemaakt. Hij was totaal uit balans. Hij, de trots van onze Holy-boys, een notabel Raadslid van Horst aan de Maas. Eens een sterke man, nu totaal gebroken. Ik kon wel huilen, maar dat was niet nodig. Dat deed Roy al.

  Het was voor mij een hele klus om ons Royke – zo noemen we hem – weer wat opgefrist te krijgen. Uiteindelijk kwam het hoge woord er uit: bij de raadszitting van gisteren hebben ze Royke aan een zware visitatie onderworpen. Hij werd – als Holy-Fan van Ajax – verdacht van het binnensmokkelen van wapens in het gemeentehuis. En meer specifiek op het bezit van een boksbeugel.

  U bent de schuldige meneer Koeman. Met uw miljoenen lezers van Metro, wals u over Royke heen. Zijn, imago als ideale schoonzoon, zorgvuldig opgebouwd en ondersteunt door een PvdA website, is weg. Helemaal weg! Zijn 32 volgers op-weet-ik-waar, ook weg. Wie volgt er nu een verdacht persoon? Dat doet toch niemand. Zelfs de politie doet dat niet.

  U meneer Koelman, bent een keiharde man. Royke heeft u gesmeekt en gebeden om rectificatie. Maar… wat doet Koelman; niets, helemaal niets. Nou ja, even een hautaine verwijzing naar Google om het verschil te zoeken tussen een journalist en een columnist.

  U bent nog niet klaar met ons, meneer Koelman. Wij hebben al contact gezocht met mr. Bram Moszkowicz.

  Opnieuw met knarsetandende groet,

  Willem,
  Senior Jeugd- en Opbouwwerker Ajax

  Kopie: https://roybouten.wordpress.com

 5. MaryAnn v.d.B
  november 30, 2014 om 5:50 am

  Hallo Roy wats die Koelman toch een vervelende joernalist zeg. Die willem wil die u echt helpen? Bram moskevisch is toch geen advocaat echte meer en ze zeggen dat hij erg duur is. Wie betalen dat dan of moet je dan zelf gaan doen. Maar ik vindt het tog wel erg sneu voor je allemaal. Veel sterkte en dat u er maar snel weer bovenuit zult kunnen komen. ik zal dit ook bij die. Koelmancom gaan reageren ,Veel groetjes XXX

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: