Home > Gemeenteraad, Horst aan de Maas > Politiek met inhoud

Politiek met inhoud


Vandaag de laatste raadsvergadering van 2014 gehad. Een jaar waarin we verkiezingen hebben gehad en als PvdA licht zijn gegroeid. Het gevolg is wederom een driekoppige fractie die duidelijke keuzes maakt. We steunen vol overtuiging het coalitiebeleid, waarin we vol gaan voor Horst aan de Maas. Als fractie leggen we vervolgens de nadruk op een aantal punten waarvan we op straat merken dat ze belangrijk worden bevonden. Als volksvertegenwoordigers zien wij het niet tot onze controlerende taak om van alle voorstellen waarvan wij ze goed vinden te herhalen hoe goed ze wel niet zijn. Wij zien het als onze taak om die paar voorstellen waarvan wij denken dat ze nog een stap beter kunnen te verbeteren. Vanavond was een mooi en succesvol voorbeeld daarvan.

Zo hebben we, in de persoon van Richard van der Weegen, aandacht gevraagd voor de locatie van de Centrale Verwerkingsinstallatie Raaieind. Door de ontwikkelingen rondom DSM en de plannen van de gemeente Venlo zijn er kansen de CVI-ontwikkeling aan de Venlose kant van de A67 te situeren en de jachthaven aan de Grubbenvorster kant, met alle positieve effecten voor de leefbaarheid van dien. We zijn blij met de reactie van wethouder Vostermans die de uitgestoken hand aanpakt en het punt in de regio bestuurlijk voor zal leggen.

Tijdens de discussie over bestemmingsplan Klaver 11 hebben we gepleit voor een discussiestuk op biovergisting. Als PvdA denken we anders over de productie van mest dan het huidige beleid, maar we zitten nu eenmaal met de situatie dat we met veel mest zitten. Intensieve veehouderij is een motor van onze noord-Limburgse economie en mestvergisting is binnen die sector een actuele ontwikkeling. Tot onze tevredenheid heeft een grote meerderheid van de raad met onze motie ingestemd. Geen lijvige onderzoeken, maar een concreet sturingsmechanisme op biovergisting.

Een proces waarin we als voltallige raad al een hele tijd actief zijn en wat voor ons als PvdA een speerpunt is duurzaamheid. Middels een projectgroep uit de raad is er samen met het college gewerkt aan een actieplan duurzaamheid. Wij zijn blij met het stuk dat er ligt en hebben vol trots ingestemd. Nu is het zaak om met ons actieplan aan de slag te gaan. Om hierin richting te geven hebben we als PvdA een motie ingediend waarin we het college oproepen om een energiemeter in te stellen en hieraan een kennisplatform te koppelen. De gemeente als ontmoetingsmakelaar van burgers met goede ideeën en burgers die aan de slag willen met duurzame energie. We zijn blij met de algehele steun voor de motie en kijken uit naar de uitvoering.

Ook bij gevoelige punten heb je als coalitiepartner je verantwoordelijkheid te nemen. Tijdens de behandeling van het dossier Kruisweide zijn door het college fouten gemaakt. Het college, en de verantwoordelijk wethouder voorop, hebben dit erkend en er is stevig gedebatteerd over de verantwoordelijkheid en het voorkomen in de toekomst. Maar daar waar fouten zijn gemaakt willen we termen als misleiden ver van ons gooien. Misleiden duidt op bewust gedrag, wij gaan uit van domme fouten. Wij gaan er tevens vanuit dat dit signaal duidelijk op wordt gepakt en deze fouten niet meer worden gemaakt. Vanuit de coalitie is breed uitgedragen dat in dit geval geldt: eens maar nooit méér.mee moeten er samen voor zorgen dat we het in de toekomst bij prachtige projecten als het Gasthoes en de Kruisweide kunnen hebben over al dat goede dat dit college en deze coalitie realiseren en niet over processen die hiertoe leiden.

Want al met al zijn we dit jaar goed gestart met de realisatie van een coalitieakkoord, werken aan werk, zorgen voor zorg, waarin we bezuinigingen veranderen in hervormingen en op alle beleidsterreinen meer kwaliteit willen voor minder geld. Een lijn die we wat betreft de PvdA in 2015 voortzetten. Een jaar waarin we net als dit jaar ons niet bezig gaan houden met inhoudsloze ja knikkerij, maar met objectieve, constructieve politiek om het beleid van dit college en deze coalitie nóg beter te maken! Voor een beter Horst aan de Maas!

Advertenties
 1. Gijs de Swart
  december 17, 2014 om 9:16 am

  Zo laat afgelopen???

 2. MaryAnn v.d.B
  december 20, 2014 om 1:37 pm

  Lieve Roy ik vint dat je werk goet doet en veel liefde voor niew jaar.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: