Home > Gemeenteraad, Horst aan de Maas > We gaan het anders doen met subsidies!

We gaan het anders doen met subsidies!


We subsidiëren niemand meer omdat we dat al jaren doen, maar we subsidiëren activiteiten die bijdragen aan onze beleidsdoelstellingen. Als Partij van de Arbeid gebruiken we voorgaande zin al jaren. Tijdens begrotingsbehandelingen en tijdens de start van de discussie over de subsidiekaders die vanaf 1 januari 2016 moeten gaan gelden. Het huidige kader is wat ons betreft achterhaald en aan herziening toe. Op basis van de vele gesprekken die we de laatste maanden met verenigingen hebben gevoerd hebben we hieronder enkele praktische voorbeelden waarom wij vinden dat het subsidiekader moet worden herzien. Met als uitgangspunt dat het budget gelijk blijft, en we dus niet gaan bezuinigen, kunnen we meer bereiken!

Een van de kaders zegt dat sportverenigingen aangesloten moeten zijn bij een sportbond, die op haar beurt weer aangesloten moet zijn bij NOC NSF. Daarnaast worden alleen leden gesubsidieerd die lid zijn van die bond. Vaak zitten er bij dit bondslidmaatschap kosten die voor rekening van de ouders komen. Er zijn zelfs sportbonden waar het lidmaatschap duurder is dan de subsidie die de club krijgt. Als je sporten wilt stimuleren, zeker voor mensen die het moeilijk hebben, ligt hier een enorme kans.

Een tweede reden om dat kader los te laten is dat het simpele feit dat een (sport)club lid is van een nationale bond niets zegt over wat deze sportvereniging voor onze samenleving doet. Kijk bijvoorbeeld naar een aantal van onze visclubs. Ze voldoen niet aan het kader, omdat sportvisserij Nederland geen lid is van NOC NSF. Terwijl ze misschien een hele maasoever onderhouden en daarmee zowel voor hun leden als voor ons van toegevoegde waarde zijn.

Een tweede voorbeeld van een kader dat volgens ons is achterhaald is dat jongeren die een zorgindicatie hebben per definitie extra worden gesubsidieerd. Veel clubs vinden het te ver gaan om een administratie bij te houden van de indicaties van dergelijke jongeren. Het gaat, als je kijkt naar privacy, erg ver om dit van ouders te vragen. Waarom gaan we als gemeente niet, samen met verenigingen die daar voor open staan, onze trainers en begeleiders leren omgaan met kinderen met een indicatie? Dan hoeven verenigingen niet meer met ouders in gesprek om privacy gevoelige informatie vast te leggen en kunnen alle jongeren met een zorgindicatie gewoon meesporten met hun leeftijdsgenootjes.

En ook kerken zijn bij ons een bron van discussie. Wij vinden niet dat een kerk geld moet krijgen omdat ze kerk is, maar om de goede dingen die ze voor de samenleving doet. Kijk bijvoorbeeld naar een kerk als die in Tienray. Een kerk die dagelijks vanaf 10 uur ’s ochtends open is en jaarlijks duizenden toeristen trekt. Een bron van inspiratie voor zieken, een inkomstenbron voor plaatselijke ondernemers. En vooral een vereniging die in het kader van de WMO veel kan betekenen. Een kerk als deze verdient subsidie. Niet omdat ze toevallig kerk is, maar vanwege de bijdrage aan onze samenleving.

Bovenstaande voorbeelden zijn genoemd omdat de basisgedachten erachter nog steeds overeind staan. Als PvdA staan we voor een subsidiebeleid waarin we sporten willen bevorderen voor iedereen. Waarin kleine verenigingen een extra steuntje mogen krijgen. We staan voor beleid waarin de kwaliteit bovenaan staat en verenigingen optimaal worden gefaciliteerd. We staan voor beleid waarin doelstellingen die we kennen binnen het sociaal domein of op het gebied van natuur en milieu kunnen worden gekoppeld aan onze subsidiekaders.

Wij gaan dan ook graag met onze verenigingen, met de overige raadsfracties en met het college het gesprek aan hoe we ons subsidiekader zo inrichten dat onze verenigingen en onze samenleving er het meeste aan hebben. Reacties of suggesties zijn van harte welkom en gebruiken we in de verdere discussie!

Advertenties
 1. Bob Obers
  maart 21, 2015 om 4:59 pm

  Eens met je uiteenzetting Roy. Het voorbeeld dat je noemt bij de sportverenigingen kun je ook koppelen aan muziekverenigingen. Die moeten volgens de kaders ook aangesloten zijn bij een bond. Dat lidmaatschap kost bakken met geld, maar levert de vereniging weinig tot niets op. In plaats van geld besteden aan dat lidmaatschap kunnen verenigingen dat veel beter besteden, zoals aan muzieklessen, promotie en het verzorgen van optredens.

 2. Ron Boreas
  maart 21, 2015 om 6:29 pm

  Goed dat je ook de pastorale en diaconale activiteiten van de kerk (als gemeenschap) noemt. Deze zijn zeker waardevol voor onze samenleving.

 3. Han geurts
  maart 21, 2015 om 10:02 pm

  Met je eens, maar het is ook goed om te kijken naar wie je subsidieert. Focus is vanuit historie vaak op jeugdleden terwijl de groep 25+ vaak afhaakt. Als we bewegen / sport willen stimuleren zou er geen verschil in leeftijd moeten zijn en misschien juist de groep die afhaakt positief stimuleren.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: