Home > Uncategorized > Waarom moeten we ons als Horst aan de Maas met TTIP bemoeien?

Waarom moeten we ons als Horst aan de Maas met TTIP bemoeien?


Dinsdag 20 oktober heb ik tijdens het spreekrecht aandacht gevraagd voor TTIP. Een van de Transatlantische verdragen waar de EU op dit moment over onderhandelt die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de inwoners van Europa, Nederland en Horst aan de Maas. In onderstaande Raadsflitz een korte samenvatting van de behandeling en daaronder de ingesproken tekst. Als Horst aan de Maas hebben we een verantwoordelijkheid en moeten we alle mogelijke middelen inzetten om TTIP te verbeteren. Wordt namens de PvdA fractie zeker vervolgd!

Spreekrecht TTIP

Op dit moment onderhandeld de Europese Unie over een aantal transatlantische handelsverdragen. Het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) met de VS en The Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) met Canada. Daarnaast wordt ook gesproken over de Investor-State Dispute Settlement (ISDS). Dit maakt het mogelijk dat multi nationals overheden aan kunnen spreken op democratisch genomen besluiten en ze aan kunnen vechten en ongedaan maken.

Een van de mogelijke gevolgen van TTIP is dat Amerikaanse bedrijven niet hoeven te voldoen aan Europese, nationale, regionale of lokale wet- en regelgeving bij vestiging of handel in Europa. Als wij als gemeente een besluit nemen op basis van eisen als milieu of gezondheid, dan kan een Amerikaanse multinational ons een miljoenenclaim opleggen op basis van economische schade.

Wij vinden dat we als PvdA een verantwoordelijkheid hebben. Allereerst hebben we nu nog invloed. In een Kamerbrief van 8 juni 2015 is aangekondigd dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het gesprek aan is gegaan met de VNG over dit onderwerp. Ook komt TTIP regelmatig aan de orde in de Dutch Trade and Invest-ment Board, waar de VNG zitting in heeft. De VNG heeft aangegeven de vragen en zorgen van de leden in deze overleggen mee te zullen nemen. De VNG zelf neemt, in lijn met de Europese koepel van decentale overheden (CEMR), op dit moment het standpunt in dat de lokale autonomie in het handelsverdrag gewaarborgd moet blijven, zodat lokale en regionale overheden kunnen blijven handelen in het publieke belang en op basis van de hun toebedeelde verantwoordelijkheden.

Ook inhoudelijk zijn er zaken die onze gemeente zullen raken. Kijken we naar economische gevolgen dan zal (volgens een rapport van de Rabobank van september dit jaar) een verdere liberalisering van de handel tussen de EU en de VS leiden tot een forse druk op de gespecialiseerde rundvleesproductie in Europa en op prijzen voor rundvlees. Ook zal TTIP naar verwachting negatief uitpakken voor de Europese en dus ook de Nederlandse varkenssector. Verwacht wordt dat Amerika forse hoeveelheden specifieke delen zoals hammen en bacon naar de EU zal exporteren. Deze concurrentie zal hard aankomen bij deze sector gezien de forse investeringen die de sector de afgelopen jaren heeft gedaan in diervriendelijke productie. Dezelfde verwachting geldt volgens de Rabobank voor pluimvee en eierproducten.

De standaarden voor voedselveiligheid en consumentenbescherming voor cosmetica en medische producten dreigen hetzelfde te worden als die in de VS. De standaarden daar zijn lager dan die in Nederland en in Europa. Het gevaar dreigt dat er producten op onze markt komen die schadelijk zijn voor onze gezondheid, zoals hormoonvlees, chloorkippen en genetisch gemanipuleerd voedsel.

Ook milieuorganisaties verzetten zich tegen TTIP. Multinationals krijgen het recht om Nederland (of een andere nationale overheid binnen Europa) aan te klagen als ze vinden dat ze economische schade ondervinden door bepaalde wetten of maatregelen. Het kan gaan om wetten met betrekking tot bijvoorbeeld bescherming van het milieu en de consument.

Verschillende vakbonden hebben zich ook aangesloten bij de tegenstanders van TTIP. Uit onderzoek van de Zwitserse International Labour Organization (ILO), zal Europa bij een eventueel sluiten van het verdrag bijna 600.000 banen kwijtraken. Ook zal de economische groei van het continent een half procent lager zijn en zal de export met maximaal 2% dalen.

Gelukkig zien tientallen Nederlandse gemeenten en ook bijvoorbeeld het Limburgs Parlement in dat we nu onze decentrale verantwoordelijkheid moeten pakken. Als PvdA vinden wij dat ook Horst aan de Maas haar verantwoordelijkheid moet pakken. Wij vragen het college dan ook om voor de raadsvergadering van december middels een RIB op een rij te zetten wat de consequenties zijn van TTIP voor Horst aan de Maas. Wij overwegen een motie in deze raadsvergadering.

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. gijsdeswart
    oktober 30, 2015 om 11:06 am

    Goed roy

    Verzonden vanaf mijn Samsung-apparaat

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: