Home > Uncategorized > Motie realistisch oefenen brandweer

Motie realistisch oefenen brandweer


Brandweermensen centraalEen aantal weken geleden hebben 13 PvdA gemeenteraadsfracties en de PvdA fractie in Provinciale Staten schriftelijke vragen gesteld over de rol van brandweermensen in de Veiligheidsregio. Daarnaast hebben de verschillende fracties in hun eigen gemeenten gesproken met brandweermensen. Als PvdA Horst aan de Maas zijn we op vrijdag 12 februari, samen met Tweede Kamerlid Joyce Vermuë, op de kazerne in Lottum in gesprek gegaan met brandweermensen van de vier posten die Horst aan de Maas kent.

De Tweede Kamerfractie gebruikt de input uit dit, en andere, gesprekken ter voorbereiding voor het Algemeen Overleg Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer op 17 maart. Als fractie hebben we er een aantal zaken eruit gehaald waar wij mee aan de slag kunnen. Een van die zaken is het zogenaamde realistisch oefenen, gisteren de motie realistisch oefenen brandweer in hebben gediend. Ons hebben namelijk signalen bereikt dat deze wettelijke plicht onder druk zou staan. Uit de gesprekken is echter gebleken dat het realistisch kunnen oefenen, naast de standaard ingeplande oefeningen, van groot belang is voor de kwaliteit van de brandweerzorg.

Een oefenlocatie voor realistisch oefenen in de regio zou een aantal voordelen kunnen hebben. Zo zou het kunnen zorgen voor het behouden van de kwaliteit en het voldoen aan wettelijke eisen voor realistisch oefenen. Het zou echter ook bij kunnen dragen aan ‘Een brandveilig leven’, een van de uitgangspunten van de veiligheidsregio. Een dergelijke locatie zou ook vanuit kostenperspectief interessant kunnen zijn. Waar nu voor grote oefeningen wordt uitgeweken naar Weeze en voor kleinere oefeningen veel kosten worden gemaakt zou dat met een regionaal oefencentrum worden beperkt. Daarnaast zou een dergelijke locatie ook kunnen worden gebruikt voor oefeningen van scholen of bedrijven. Gelet op het regionale en zelfs provinciale belang zou ook de investering en exploitatie mogelijk moeten zijn. De moeite van het onderzoeken waard.

We zien in Nederland voorbeelden van oefenlocaties die veel meer doen dan alleen de mogelijkheid tot realistisch oefenen. Kijk bijvoorbeeld naar de Safety Campus Twente, waar wordt ingezet op Denken (Safety FieldLab: innovatieprogramma’s met bedrijfsleven en kennisinstellingen), doen (TRONED Trainingscentrum Oost NEDerland: training voor de professional) en beleven (Risk Factory: bewustwording en zelfredzaamheid burgers, instellingen en bedrijfsleven). Een dergelijke ontwikkeling goed zou zijn voor de hele veiligheidsregio Limburg-Noord met 14 gemeenten en zelfs voor de hele provincie.

Daarom hebben we het college opgeroepen om in gesprek te gaan met de gemeenten uit de veiligheidsregio, de provincie en de veiligheidsregio Limburg-Noord om nut en noodzaak van een regionaal  oefencentrum voor realistisch oefenen te bezien. Mocht dit nut en noodzaak aangetoond worden dan hebben we het college gevraagd een voorstel hiervoor voor te bereiden.

We zijn blij met de steun van CDA, Essentie en SP voor ons voorstel en met de toezegging van portefeuillehouder van Rooij om dit gesprek aan te gaan. Als PvdA Horst aan de Maas zullen we, met onze collega’s uit de overige gemeenteraden, Provinciale Staten en de Tweede Kamer voor dit dossier in blijven zetten.

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: